Kultura

sarajevo

Predsjednik Evropskog Suda za ljudska prava posjetio Galeriju 11/07/95

24/03/2022

Galerija 11/07/95 svojim radom nastavlja kontinuirano raditi na izgradnji kulture sjećanja na protekli rat u Bosni i Hercegovini, od čijeg se početka ove godine obilježava trideseta godišnjica

Galeriju 11/07/95 posjetio je danas Robert Ragnar Spano, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Spano je Galeriju 11/07/95 posjetio u pratnji Farisa Vehabovića, sudije Evropskog suda za ljudska prava, a delegaciju je kroz Galeriju proveo Emir Begtašagić, kustos Galerije.

Visokoj delegaciji Evropskog suda za ljudska prava predstavljena je izložba koja se bavi posljedicama genocida u Srebrenici. Radi se o stalnoj postavki Galerije 11/07/95 koja se sastoji od zida sa imenima ubijenih Srebreničana, sobe s portretima, crno – bijelih autorskih fotografija Tarika Samaraha na kojima su dokumentirane posljedice genocida – od izbjegličkih kampova, preko masovnih grobnica, prve dženaze pa do fotografija grafita koje svjedoče o odnosu međunarodne zajednice prema ratu u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici Evropskog suda za ljudska prava, Robert Ragnar Spano i Faris Vehabović posebno su se zadržali u dijelu Galerije u kojem su izložene fotografije masovnih grobnica nastalih tokom i za vrijeme genocida u Srebrenici.

Značajnu poteškoću i izazov prilikom iskopavanja tijela iz masovnih grobnica i identifikacije žrtava, predstavljala je činjenica da su tijela žrtava iz Srebrenice često pronalažena na više različitih lokacija. Naime, u namjeri skrivanja tragova zločina, predstavnici takozvane Vojske Republike Srpske su tijela ubijenih premještala iz primarnih u sekundarne i tercijarne grobnice.

Na kraju posjete Robert Ragnar Spano i Faris Vehabović pogledali su film „Miss Sarajevo“ Bill Cartera, čija je tema svakodnevni život ljudi tokom opsade Sarajeva. Tokom posjete Robert Ragnar Spano je rekao da se radi o snažnoj izložbi iz koje se može puno naučiti.

Galerija 11/07/95 svojim radom nastavlja kontinuirano raditi na izgradnji kulture sjećanja na protekli rat u Bosni i Hercegovini, od čijeg se početka ove godine obilježava trideseta godišnjica.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.