Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenica

Predstavljena knjiga “Zenički leksikon” autora Mirsada Đulbića

djulbic zenicki leksikon (1)

Građu za knjigu prikupljao sam oko 12 godina, ali zbog čestih boravaka u bolnici to je bilo efektivno 8,5 godina.

Svjetski dan maternjeg jezika u Zenici obilježen je predstavljanjem u Muzeju grada knjige “Zenički leksikon” autora Mirsada Đulbića.

Zenica je, tako, nakon Zagreba (izdavač Hrvatski leksikografski zavod) i Sarajeva (autor Valerijan Žujo), ušla u krug gradova bivše Jugoslavije koja je dobila svoj leksikon, što je, kako je istakao 74-godišnji autor Đulbić, njega i motiviralo da se posveti prikupljanju građe za svoju 21. knjigu.

– Građu za knjigu prikupljao sam oko 12 godina, ali zbog čestih boravaka u bolnici to je bilo efektivno 8,5 godina. U knjizi je cjelovito obrađeno 505 pojmova vezanih za Zenicu, a pisana je maternjim jezikom. Mnogi su me zvali i pitali koji je to maternji jezik, a moj je odgovor bio: Pa, maternji jezik – kazao je Đulbić, koji je inače diplomirani mašinski inžinjer.

Građu je, kaže, počeo prikupljati još kao planinar, ali je za rješenje nedoumica konsultirao i jezičke stručnjake za slavistiku iz Kijeva (Ukrajina) i Berlina (Njemačka)…

Đulbić je već nekoliko godina paraplegičar te je vezan za kolica, a upravo je tu činjenicu istakao promotor i recezent, zenički univerzitetski profesor Mirza Džananović, koji je konstatirao kako ova knjiga svjedoči o snazi volje te istraživačkog duha autora Đulbića, kojem ne mogu parirati ni mnogo mlađi i zdraviji autori.

Moderator i promotor knjige bio je i zenički profesor te bivši direktor Gradske biblioteke Midhat Kasap. Knjiga ima 296 stranica, koje su ilustrirane sa 164 slike.