Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljeno sedmo izdanje knjige “Sarajevo moj grad”

sarajevo moj grad

Promocija sedmog izdanja knjige “Sarajevo moj grad” grupe autora, koja je već nakon drugog izdanja prozvana “čitankom grada Sarajeva”, upriličena je danas u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Urednik knjige Željko Ivanković pojasnio je da se u sedmoj knjizi, između ostalog, nalazi zanimljiva priča o Baščaršiji, te kako su pojedini dijelovi Sarajeva dobili imena, i sjećanja na predratno Sarajevo.

Dodao je da je jedan historičar pisao o Sarajevskom atentatu, kao i da su u knjizi tekstovi o ulicama i institucijama o kojim dosad nije pisano, poput sarajevskih muzeja.

– Svaki put donosimo nove priče koje su sportske, kulturološke, historiografske, te mala prisjećanja običnih ljudi na jedno Sarajevo kojeg više nema – kazao je Ivanković.

Goran Mikulić, direktor izdavačke kuće Art Rabic koja je izdala knjigu, rekao je da sedmo izdanje čine radovi 30 autora – Sarajlija koji su pokušali da otrgnu od zaborava određene događaje i lijepe trenutke Sarajeva, što je i ideja od početka edicije.

Naglasio je da je važno ne dozvoliti da budu zaboravljeni glumci, slikari, sportisti, pjevači, kao i pojedina naselja koja su Sarajevo činila onim što jeste.

Mikulić je priznao da je i sam počeo zaboravljati neke od tih stvari, pa ga podsjećaju i oduševljavaju prilozi koje mu autori šalju.

Naveo je da su u dosadašnjim izdanjima mnogi tekstovi vađeni i iz arhiva pa su objavljivani radovi Ive Andrića i Zuke Džumhura, a tekstove im je slao i Miljenko Jergović.