Kultura

Predstavljeno sedmo izdanje knjige “Sarajevo moj grad”

04/03/2017

Promocija sedmog izdanja knjige “Sarajevo moj grad” grupe autora, koja je već nakon drugog izdanja prozvana “čitankom grada Sarajeva”, upriličena je danas u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Urednik knjige Željko Ivanković pojasnio je da se u sedmoj knjizi, između ostalog, nalazi zanimljiva priča o Baščaršiji, te kako su pojedini dijelovi Sarajeva dobili imena, i sjećanja na predratno Sarajevo.

Dodao je da je jedan historičar pisao o Sarajevskom atentatu, kao i da su u knjizi tekstovi o ulicama i institucijama o kojim dosad nije pisano, poput sarajevskih muzeja.

– Svaki put donosimo nove priče koje su sportske, kulturološke, historiografske, te mala prisjećanja običnih ljudi na jedno Sarajevo kojeg više nema – kazao je Ivanković.

Goran Mikulić, direktor izdavačke kuće Art Rabic koja je izdala knjigu, rekao je da sedmo izdanje čine radovi 30 autora – Sarajlija koji su pokušali da otrgnu od zaborava određene događaje i lijepe trenutke Sarajeva, što je i ideja od početka edicije.

Naglasio je da je važno ne dozvoliti da budu zaboravljeni glumci, slikari, sportisti, pjevači, kao i pojedina naselja koja su Sarajevo činila onim što jeste.

Mikulić je priznao da je i sam počeo zaboravljati neke od tih stvari, pa ga podsjećaju i oduševljavaju prilozi koje mu autori šalju.

Naveo je da su u dosadašnjim izdanjima mnogi tekstovi vađeni i iz arhiva pa su objavljivani radovi Ive Andrića i Zuke Džumhura, a tekstove im je slao i Miljenko Jergović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.