pozorišna smotra u Brčkom

Slučaj “Lečić u žiriju”: Dino Mustafić zatražio da se ne ocjenjuju predstave

dino mustafic – fena (1)

Stoga je primjereno da iz poštovanja prema publici i teatarskoj umjetnosti ovogodišnji festival bude smotra bez stručne evaluacije

Povodom svih okolnosti na pozorišnoj smotri u Brčkom, Dino Mustafić, reditelj predstave „To nikad nigdje nije bilo“ koja je u zvaničnoj selekciji, uputio je pismo Direkciji festivala u kojem stoji:

„Uvažena kolege/ice direkcije “Susreti pozorišta/kazališta Bosne i Hercegovine u Brčko Distriktu”, večeras je odigrana predstava Narodnog pozorišta Sarajevo “To nikad nigdje bilo” po romanu mog profesora Tvrtka Kulenovića “Istorija bolesti”.

Njegova predavanja su mi bila uzor kako sa znanjem ide skupa i strast za umjetnošću. Zato sam se i radovao da će i festival u Brčkom biti naša prilika da razgovaramo o umjetnosti i ponovo se sretnemo sa pozorištima iz BiH i regiona.

Nažalost, nakon prve festivalske noći je već jasno kako će ovaj festival implicirati podršku ili protivljenje institucija i pojedinaca ostankom ili izlaskom iz konkurencije programa radi pozicije u javnosti predsjednika žirija ovogodišnje smotre.

Stoga je primjereno da iz poštovanja prema publici i teatarskoj umjetnosti ovogodišnji festival bude smotra bez stručne evaluacije jer okolnosti koje su stvorene ne omogućavaju isticanje pozorišnih kriterija i kvaliteta što jedino ima smisla na umjetničkim festivalima.

U tom smislu očekujem da kao direkcija donesete takvu odluku koja će prevashodno biti interes publike, stručne i kulturne javnosti kao i svih učesnika programa ovogodišnjeg festivala”, poručio je Mustafić.

Podsjećamo, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva povukao je svoju predstavu „Šindlerov lift“ sa 38. susreta pozorišta/kazališta u Brčkom zbog toga što je u žiriju glumac Branislav Lečić.

Reditelj predstave Kokan Mladenović i pisac Darko Cvijetić odlučili su se na ovaj potez, a organizatorima ove manifestacije uputuili su saopštenje u kojem su objasnili svoj postupak.