Kultura

Sarajevo film festival

Svjetska premijera filmskog eseja ‘Horizont’ autorice Tanje Deman

16/08/2021

Taj filmski esej koji je na SFF-u zabilježio svjetsku premijeru, snimljen je na najudaljenijem izoliranom otoku Jadrana i posmatra praiskonski morski pejzaž i slojevite ekološke promjene mora koje ga okružuje

U okviru Takmičarskog programa – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala (SFF) danas je u kinu Cineplexx prikazan “Horizont”, filmski esej o moru u doba ekološke krize, koji potpisuje splitska vizualna umjetnica Tanja Deman.

Taj filmski esej koji je na SFF-u zabilježio svjetsku premijeru, snimljen je na najudaljenijem izoliranom otoku Jadrana i posmatra praiskonski morski pejzaž i slojevite ekološke promjene mora koje ga okružuje.

Temom mora i ekologijom Deman se počela baviti 2015. godine kada je nastala i ideja za ovaj film.

– Rođena sam i živjela čitav život na moru i postala sam frustirana slikom koju hrvatski i drugi mediji plasiraju u turističke svrhe o Jadranskom moru kao jednoj plavoj oazi, a zapravo je slika potpuno drugačija po onome što govore znanstvene činjenice – kazala je Deman za Fenu, dodajući da se mediteranska regija već zagrijala za 1,5 stupanj.

Deman je rekla da je film sniman na otoku Palagruži gdje je sa dva snimatelja provela deset dana, da je suočavanje sa činjenicama u istraživanju bilo veoma emotivno i teško te da je uticalo i na promjene u njenom životu u nastojanju da doprinese održivoj budućnosti.

– Svi se trebamo na neki način aktivirati, a male promjene moguće je napraviti i na familijarnoj razini, a onda se čovjek inspirira i stvara neke nove pozitivne promjene – rekla je Deman.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.