Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

buybook

U prodaji zbirka poezije Johna Freemana

buybook

U prodaji u Buybooku je nova zbirka poezije Johna Freemana pod nazivom „Park“

Knjiga je ukrašena bogatim ilustracijama koje potpisuje Aleksandra Nina Knežević, a knjigu je s engleskog prevela Irena Žlof.

John Freeman (rođen 1974. u Clevelandu, Ohio) američki je pisac i književni kritičar. Freeman je osnivač i urednik novog polugodišnjeg književnog časopisa Freeman’s i autor The Tyranny of E-mail: The Four-Thousand Year Journey to Your Inbox,How to Read a Novelist, te zbirke pjesama Mape. Urednik je knjige Tales of Two Cities: The Best and Worst of Times in Today's New York. Bio je urednik Grante, časopisa novih književnih glasova, predsjednik Nacionalnog udruženja kritičara i glavni moderator prvog bh. književnog festivala Bookstan. Izvršni je urednik Literary Huba i predavač na njujorškoj New School.

U svojoj drugoj zbirci poezije, Park, John Freeman koristi park kao petrijevu posudu i pažljivo promatra sve što kroz nju prolazi. Jezikom istovremeno preciznim i ekonomičnim, Freeman istražuje kontradikcije svojstvene mjestu čiju svrhu određuje upravo ono što mi u njega donosimo – park je istovremeno prirodan i konstruisan, isključujući i otvoren, bezosjećajan i opterećen sentimentalnošću. Iz vrela historije i vlastitih meditacija u Luksemburškom vrtu u Parizu, Freeman crpi retke u kojima godišnja doba promiču kroz slavne parkove, lične parkove, parkove ispod parkova, i druge prostore s izmišljenim vanjskim granicama. Istovremeno, kroz cijelu zbirku pita se kako je moguće da park, koji je ujedno i uređen i javan, bude središnja tačka za manifestaciju velikih klasnih razlika. Kako smo si stvorili ove lažne granice – u smislu fizičkog prostora, ali i u svojim glavama i društvima, u svojim ličnim odnosima? On probire razlike u malim svakodnevnim dramama ljudi i životinja, da bi ih potom rastočio. Protkana promišljanjima o ljubavi, ljepoti i povezanosti, zbirka Park je umirujuće i nepokolebljivoogledalo usmjereno ka prostoru koji definiše njegova prolaznost.