Kultura

U Travniku obilježena 100. godišnjica Andrićevog “Ex Ponta”

13/03/2018

Video animacijom posvećenoj “Ex Pontu”, prvom djelu književnog nobelovca Ive Andrića, Zavičajni muzej u Travniku u utorak navečer je obilježio 100. godišnjicu objavljivanja ove zbirke poezije, kao i 43. godišnjicu Andrićeve smrti.

– Stotinu godina poslije, kada otvorite tu knjigu, vidite da je to zaista vrhunska poezija u prozi. I u to vrijeme, a i kasnije, najveći književni autoriteti o njoj pišu najpoželjnije riječi… Mi imamo, zaista, jedinstvenu priliku da obilježimo ovaj veliki jubilej koji se odnosi na jedinog književnog nobelovca sa područja bivše Jugoslavije – kazao je novinarima kustos Enes Škrgo.

Video animacijom, koju je na gradskom trgu pogledao manji broj građana, ispričana je priča o nastanku “Ex Ponta”, njegovim fragmentima i svemu što je obilježilo život Ive Andrića u vrijeme nastanka ovog djela.

– Neki od početnih fragemenata ove knjige nastaju u travničkom selu Ovčarevo 1915. godine, u vrijeme kada je Andrić tu boravio prinudno, kao politički internirac, i kada je živio sa franjevcima u mjesnoj crkvi. I u ovoj zbirci ogleda se ta Andrićeva zavičajna pripadnost, koju nastoje njegovati i Zavičajni muzej, odnosno Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića – dodao je Škrgo.

Škrgo je najavio da je video prezentacija početak obilježavanja 100. godišnjice objavljivanja “Ex Ponta” i da će tijekom ove godine biti upriličena i muzejska izložba te prigodno izdanje ove knjige.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.