Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Amsterdamu

Umrla Dubravka Ugrešić, velika hrvatska književnica

booksa
booksa

Velika hrvatska književnica, esejistica i prevoditeljica, koja je napustila Hrvatsku još 1993. nakon hajke izazvane objavljivanjem teksta “Vještice iz Rija” u sedmičniku Globus, godinama se spominjala kao jedna od mogućih kandidatkinja za Nobelovu nagradu iz književnosti

Nakon kratke i teške bolesti u petak, 17. marta, u Amsterdamu je umrla jedna od najvećih hrvatskih književnica – Dubravka Ugrešić.

Autorica “Štefice Cvek u raljama života” (1981), “Forsiranja roman- reke” (1988) i “Baba Jaga je snijela jaje” (2008), da spomenemo samo neke od njenih antologijskih naslova, umrla je u 73. godini a njen hrvatski izdavač – Petar Milat iz Multimedijalnog instituta kaže da je bila okružena porodicom i prijateljima, piše Jutarnji list.

Ugrešić – koja je napustila Hrvatsku još 1993. godine nakon hajke izazvane objavljivanjem teksta “Vještice iz Rija” u sedmičniku Globus, godinama se spominjala kao jedna od mogućih kandidatkinja za Nobelovu nagradu iz književnosti.

Rođena je 1949. godine u Kutini a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je komparativnu književnost i ruski jezik da bi pri istom fakultetu gotovo dvadeset godina radila u Institutu za teoriju književnosti. S Aleksandrom Flakerom 1984. uredila je “Pojmovnik ruske avangarde” a prevodila je s ruskog, između ostalog i Daniila Harmsa. Po njenom romanu “Štefice Cvek u raljama života” Rajko Grlić je 1984. snimio film s Vitomirom Lončar u naslovnoj ulozi.

Krajem osamdesetih vrlo omiljena književnica, nakon svog odlaska iz Hrvatske objavila je više esejističkih naslova među kojima su “Muzej bezuvjetne predaje” (1999) i “Ministarstvo boli” (2004). Njena posljednja knjiga na hrvatskom izašla je 2021. – “Brnjica za vještice” satavljena je od dva dijela – autoričine čestitke upućene vlastitoj junakinji Števici Cvek a u povodu njenog 40. rođendana te velikog intervjua kojeg je s Ugrešić napravila Merima Omeragić.

O ostavštini velike književnice brinut će se Fondacija koja će biti osnovana u Amsterdamu. Pri kraju života Ugrešić se bavila i izložbenom djelatnošću – njena izložba pod nazivom “Crvena škola” sastojala se od školskih početnica koje je književnica skupljala a izložba je u novembru 2022. bila postavljena u Beogradu. Uskoro bi trebao izaći i box set njenih knjiga na kineskom a izdavačka kuća Oaza Book krajem je prošle godine objavila i njenu slikovnicu pod naslovom “Jedan dan u životu foke Marisol”.

Vrijedi napomenuti i kako je Dubravka Ugrešić autorica jedne od najljepših hrvatskih knjiga za djecu “Kućni duhovi” iz 1988. godine.