Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Zabilježena izuzetna posjeta četvrtog dana Sajma knjiga u Skenderiji

sajam cetvrti dan

Izlagači su prezadovoljni posjetom, ali i prodajom i navode da se nisu pokajali što su se odlučili na učešće u ovogodišnjem Sajmu

Na 32. Internacionalnom sarajevskom sajmu knjiga i učila u Centru Skenderija četvrtog dana, kako je i očekivano, zabilježena je izvanredna posjeta. Velik broj Sarajlija, ali i građana Zenice, Bihaća, Gračanice, Visokog, Tešnja, Fojnice i drugih bh. gradova iskoristili su kišni prvi dan vikenda da obiđu štandove Sajma na kojima izlaže više od 100 izdavača.

Izlagači su prezadovoljni posjetom, ali i prodajom i navode da se nisu pokajali što su se odlučili na učešće u ovogodišnjem Sajmu.

I danas su na centralnom dijelu Sajma u „Bosanskoj kući“  organizirane brojne promocije novih izdanja. Tako je izdavačka kuća „Planjax Komerc“ organizirala  promocije djela „Djeca s cerebralnom paralizom, heroji našeg vremena“ Selvedina Dedića, izdato povodom deset godina uspješnog rada udruženja „DLAN“ Zenica i Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom.

Ista kuća promovirala je i djelo Nedžada IbrahimovićaObiteljske i druge strašne priče“ te knjige autora koje je nagradila Fondacija za izdavaštvo FBiH: Mehmeda Đedovića, Fajke  Kadrića, Adnadina Jašarevića, Alme Zornić i Emine Selimović.

Promovirana je i knjiga o ženama koje su pobijedile rak „Kladuške heroine“Fikrete Muslić te djelo Nermina Latić-Čehič “Snažna i iskrena žena”.

Isti izdavači su promovirali  djelo Dr.sc Melida Travančić „Sjenka u sjenci“ te zbirku poezije Gradimira Gojera „Tebi ljubavi“.

Promoterka Travančić govoreći o poeziji Gradimira Gojera istaknula je da se radi o djelu za koje možemo slobodno kazati da je  svojevrsna oda ljubavi i umjetnosti.

– Gojer u svojoj knjizi govori o ljubavi i istaknutim umjetnicima, kako svojim savremenicima tako i prethodnicima, odajući ima na taj način počast. Gradimir Gojer govori o nesvakidašnjim događajima, stanjima i predmetima koje vidi i u kojima pronalazi razlog i inspiraciju za svoje pjesme. Pjesme govore i o nezaobilaznoj pandemiji. Poezija je uvjerljiva, inovativna i čitatelj prepoznaje Gojerov pjesnički glas – kazala je Travančić.

Izdavaštvo „Mula Sadra“ Sarajevo promoviralo je knjigu „Nasirova etika“  Nasiruddina Tusiija te djelo “O pismu lidera  islamske revolucije Ajatollaha  Hameneija mladima na zapadu”. Izdavačka kuća Advaita BiH-Advaita Srbija promovirala je djela dr. Jan Šolten O zdravlju i mudrosti samospoznaje“.

Zbirku poezije “U vrtlogu života” Vesne Mirović promoviralo je Udruženje za kulturu “Nova svjetlost” KNS.

Ni najmlađi čitaoci nisu izostavljeni pa su tako promovirane knjige Anide Letić Sikirić, „Psić Bibi u Sarajevu“ i „Psić Bibi u Zenici“, koje govore o avanturama malog psića i njegovom susretu sa znamenitostima ova dva bh. grada. Promovirano je i djelo Emira Isovića „Sarajevo, The Ultimate Guide“.

Gosti iz Hrvatske, Bogumilski centar Zagreb promovirali su djelo autora Ivana Bogumila pod nazivom „Bogumilstvo“.

Izdavačka kuća “Lijepa riječ” iz Tuzle, u okviru biblioteke “Savremena proza” promovirala je djela“Pohod na Visočicu” Safet Sijarić: “Smrt u ogledalu”, I “Ulaz u prazninu”Melide Travančić,  “Memento vivere” Omera Ć. Ibrahimagića,“Na Drini sudbina” Medihe Omerović Smajlović  i “uz Naninu mangalu” Behije Bibe Saračević.