Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Arheolozi u Srbiji pronašli mračne kletve stare 2000 godina

Miomir Korać
Foto: Guardian

Arheolozi u Srbiji pokušavaju dešifrirati misteriozne natpise na tankim listićima zlata i srebra koji su pronađeni pokraj kostura starih gotovo 2000 godina.

U sjevernoistočnoj Srbiji, na lokaciji na kojoj se nekad nalazio rimski grad Viminacium, kosturi su pronađeni nedaleko velike elektrane na ugljen u Kostolcu, a veliko otkriće dogodilo se prošle sedmice kad je ekipa predvođena arheologom Miomirem Koraćom pronašla dva olovna medaljona u kojima su bili natpisi na grčkom alfabetu, u jednom zlatni, a u drugome srebrni.

“Na natpisima smo primjetili nekoliko imena demona koje se povezuje s vjerovanjima na teritoriju današnje Sirije. Ovo su prvi medaljoni tog tipa koji su pronađeni u Srbiji, ali slični su pronađeni u drugim državama”, rekao je jedan od arheologa u ekipi Ilija Danković te nadodao kako su na takvim natpisima često u pitanju bile ljubavne čini, ali i mračne kletve poput “Neka ti tijelo bude mrtvo i teško kao olovo”.

3421

“Bio je običaj da se ovakve čini ili čarolije zakopaju uz osobe koje su umrle nasilnom smrću i to zbog vjerovanja da njihove duše nemaju više mira pa imaju veće šanse da naiđu na neke demone i bogove te njima prenesu svoje želje”, zaključio je Danković.

Vjeruje se da je na lokaciji “skriveno” oko 10 hiljada grobova te se čekaju daljnja iskopavanja i nalazi, a u međuvremenu dosadašnja otkrića privukla su pažnju međunarodne javnosti.