Autorsko pravo mehanizam kojim se štiti proizvod ljudskog uma

amus-pr

Asocijacija kompozitora – muzičkih stvaralaca (AMUS) okupila je danas u Sarajevu autore i korisnike usluga na trećem stručnom skupu da bi ih informirali o autorskom i srodnim pravima i kolektivnom ostvarivanju tih prava.

Direktorica Stručne službe AMUS-a Lejla Trnčić istakla je za novinare da autori za muzičko djelo koje sami urade, putem AMUS-a, ostvaruju svoja prava. Ta djela se štite na osnovu kolektivnih ugovora što ih AMUS zaključuju s reprezentativnim udruženjima, a potom i pojedinačno s korisnicima koji pripadaju toj kategoriji.

Pojasnila je da autorska prava krše svi oni koji nemaju ugovor s AMUS-om a koriste autorsko muzičko djelo (muziku) u svom poslovnom prostoru i/li u svrhu pribavljanja dobiti.

– Svaki kabel operater, emiter (televizija ili radio), ugostiteljski objekt, tržni centar obavezan je zaključiti ugovor s AMUS-om o korištenju autorskog muzičkog djela – kazala je.

Upitana koliko se to pravilo i poštuje Trnčić je kazala da je situacija mnogo bolja u odnosu na period prije tri godine. Iskustva su, kaže, sve pozitivnija iz godine u godinu.

– Mi to vidimo kroz finansijsko poslovanje Udruženja i kroz isplatu autorima. Sigurno je da imamo još posla, ali pratimo iskustva susjeda posebno Hrvatske gdje je ta oblast odlično uređenja – naglasila je.

Precizira da su zakonom predviđene i kazne za nepoštivanje autorskih prava ali da još nisu htjeli koristiti te mjere. Smatraju da se na drugi način pa i skupovima poput današnjeg (koji su ranije održani u Banjoj Luci i Mostaru) može postići željeli rezultat.

Kompozitor i pjevač Dino Muharemović zadovoljan je smjerom kojim AMUS ide u zaštiti autorskih prava, ali kaže da treba još mnogo toga uraditi da bi bio na potrebnom nivou.

– Kad usporedim period otprije nekoliko godine kad smo dobivali mrvice, sad je uplata dobra i dobar odziv ugostitelja, emitera… – kaže. Naglašava da je tu najvažnije poštovati pravilo pri puštanju domaće i strane muzike pri čemu se prednost daje domaćoj.

Predavač Haris Hasić danas je pojasnio da je autorsko pravo mehanizam kojim se štiti proizvod ljudskog uma te da se za njegovo korištenje kao i korištenje svakog drugog proizvoda ili usluge mora platiti.

Po definiciji autorsko pravo uživaju stvaratelji (autori) književnih, znanstvenih te umjetničkih djela (autorska djela) koje im daje isključivo pravo korištenja ili odobravanja drugima korištenja svog djela, a uključuje i sustav zaštite tih prava.

AMUS je kolektivna organizacija za ostvarivanje prava autora muzičkih djela, a tu djelatnost obavlja po osnovu dozvole Instituta za intelektualno vlasništvo BiH i Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava. Trenutno broji oko 800 autora iz BiH s registriranim repertoarom od više od 32.000 muzičkih djela, a štiti i muzičke autore iz cijelog svijeta. Razmjenu novca vrše recipročnim ugovorima između njih i sestrinskih organizacija u inozemstvu.