Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deset filmova koji će vas potpuno raspametiti (VIDEO)

12_Monkeys

Koliko ste samo puta pogledali neki proizvod sedme umjetnosti koji vas je zalijepio za ekran do njegova kraja, a na samome kraju i potpuno raspametio.

Mind-blowing, rekli bi Amerikanci.

Portal Plan B donosi deset filmova koji će vas toliko raspametiti da će ih mnogi od vas, nakon čitanja, poželjeti istoga trena pogledati.

Paprika

Japanski animirani film iz 2006. godine o psihologu koji uz pomoć posebne naprave ulazi u snove svojih pacijenata kako bi im pomogao u terapijama. Nakon što je poharao nekoliko svjetskih festivala film je proglašen jednim od “najboljih zapanjujućih dugometražnih animacija” nakon Miyazakijeva hita Spirited Away iz 2001., uz pomalo uvrnut pogled na snove.

Definitivno gledati, a kao bonus spominjemo odličan soundtrack.

Brazil


Crna komedija Terryja Gilliama iz 1985. s odličnim Jonathanom Pryceom u glavnoj ulozi govori o čovjeku koji pokušava pronaći ženu koja mu se prikazuje u snovima, dok mu život prolazi kroz zatupljujuću rutinu dosadnoga posla i isto tako dosadnoga privatnoga života. Film podsjeća na Orwellovu 1984., a kritika ga opisuje kao “uradak čiju je radnju izrazito teško pratiti”.

Godine 2004. magazin Total Film uvrstio ga je na listu top 20 britanskih filmova svih vremena.

Oldboy

Ovaj triler iz 2003. koji je režirao Chan-wook Park jedan je od najcjenjenijih filmova u posljednjih desetak godina. Nakon što ga je prvi put pogledao na Filmskom festivalu u Cannesu, slavni Quentin Tarantino, koji je 2004. godine bio predsjednik festivalskog žirija, jednostavno nije mogao prestati hvaliti ovaj film.

CNN ga je nazvao najboljim azijskim filmom svih vremena! Rađen prema istoimenome manga stripu Nobuakija Minegishija i Garona Tsuchiya, Oldboy je drugi dio trilogije The Vengeance ovog južnokorejskoga reditelja. Hvaljen od kritike i publike, Oldboy definitivno morate pogledati jer će vam zavrtjeti glavama. Jedan filmski kritičar ga najbolje opisuje: “Dok ga gledate, imate osjećaj kao da vam je neko prislonio hladnu oštricu uz grkljan”.

Dvanaest majmuna

Opet Terry Gilliam! Ovaj SF hit iz 1995. godine raspametio je mnoge filmske umove. Nahvalila ga je i struka i publika, dok je Brad Pitt zaradio nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg sporednog glumca, a poslije mu je ta uloga donijela i Zlatni globus.

Nevjerovatni obrati u radnji, fantastične izvedbe Willisa i Pitta te fantastična atmosfera koju može dočarati samo Gilliam smjestili su Dvanaest majmuna u sam vrh filmske industrije.

Primer

Što ako je putovanje kroz vrijeme moguće? Upravo o toj temi govori Primer, SF drama iz 2004. čiju režiju potpisuje Shane Carruth. Film je dokaz da ekstremno nizak budžet (svega 7.000 dolara) može rezultirati odličnim, kompleksnim i vrlo hvaljenim djelom.

Tome u prilog ide i činjenica da je iste godine na Sundance Film Festivalu osvojio glavnu nagradu žirija, a isto tako stekao je i kultni status među filmofilima. Bez rezerve toplo preporučujemo Primer.

Prestiž

Prestiž Christophera Nolana iz 2006. godine govori o rivalstvu dvojice britanskih mađioničara na kraju 19. stoljeća. Uz odlične kritike, osvojio je i nominacije za nagradu Oscar.

Prema internetskim komentarima, ovo je film čiji kraj nećete očekivati. Ali kada stigne, sve postaje potpuno jasno.

Mulholland Drive

Film Davida Lyncha iz 2001. godine oduševio je mnoge filmofile. Prvotno rađen s namjerom da postane televizijska serija, projekt su odbacile mnoge TV kuće kako bi ga naposljetku Lynch završio kao filmski uradak.

Možda je i to objašnjenje zašto je Mulholland Drive toliko teško shvatiti.

Goli ručak

Filmska adaptacija kultnoga istoimenoga romana Williama S. Burroughsa u režiji legendarnoga redatelja Davida Cronenberga zasigurno je jedan od mind-blowing filmova za koji su kritičari jednostavno rekli: ”Ovo nije film za svakoga.” I bili su u pravu!

Ali Goli ručak obavezno je filmsko štivo, a sam Cronenberg jednom je prilikom izjavio: ”Da bi u potpunosti prenio Burroughsovu knjigu na filmsko platno, potreban mi je budžet od 100 miliona  dolara, a onda bi film bio zabranjen u cijelome svijetu…

Memento

Jedan od, a po mnogima i najbolji Nolanov film. Ovaj neopsihološki triler, kako ga Wikipedija opisuje, u kinima se pojavio 2000. godine i od tada ne silazi s ljestvica najluđih filmova na koje ćete odlijepiti.

Privedite osumnjičene

Apsolutni hit iz 1995. godine s Kevinom Spaceyem u ulozi beznačajnog prevaranta Rogera “Verbala” Kinta koji suludom pričom i uvjerljivom naracijom uspije uvjeriti sve oko sebe u postojanje misterioznog mafijaša Keysera Sözea.

Svatko ko je gledao Privedite osumnjičene definitivno će priznati kako je ovo film koji će vam zavrtjeti umom!

BONUS: Šesto čulo

Morali smo ga spomenuti. Apsolutni mind-blown hit iz 1999. godine reditelja M. Nighta Shyamalana koji je ubrzo nakon premijere stekao kultni status, a dan danas, svako malo, možete čuti rečenicu ”I see dead people” koja je postala dio pop kulture!

Film je Shymalana postavio na scenu i upoznao publiku sa njegovim filmskim ”forama” poput nevjerovatnih završetaka koji će vas definitivno raspametiti!