Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Djevojčicu zamolili da napusti nastavu jer nije bila prikladno odjevena

helanke – skola

Jedanaestogodišnju Bellu Jones profesori su zamolili da napusti nastavu, a razlog za to bile su njene helanke. Kako su joj rekli, njima je prekršila školski pravilnik o odijevanju.

Bellina majka Kimberly objasnila je da je njena kćerka nosila tuniku i helanke, no u školi su zaključili da je tunika prekratka, a helanke neprimjerene za nastavu.

Kako piše Distractify, u školi smatraju da se dječaci ne mogu kontrolirati u toj dobi te se zbog helanki ne mogu koncentrirati na nastavu. Belli je to bio jedan od prvih dana u novoj školi u Lansingu u Kansasu, a osoblje joj je posudilo trenerku. Kad ih je zamolila da nazove majku kako bi joj donijela drugu odjeću, odbili su, tvrdi Kimberly.

U pravilniku je pisalo da je zabranjena odjeća koja previše otkriva, no idućeg dana dodali su i helanke među zabranjenu odjeću.

“Ne razumijem zašto joj nisam smjela donijeti novu odjeću, zašto su je morali posramiti. Osjećam se loše jer se Bella jako veselila polasku u novu školu. Mi smo porodica vojnika i tek smo se doselili, a kad vas kćerka pita moramo li tu živjeti, srce vam se lomi”, rekla je njena majka koja tvrdi da su zaposlenici škole izolirali njeno dijete.

“Smatramo da je njena odjeća bila neprimjerena. Prekršila je protokol u kojem stoji da odjeća mora dosezati do 15 centimetara iznad koljena. Svi su roditelji, pa i Bellini, primili pravilnik o odijevanju na kućnu adresu, a imali smo i raspravu na tu temu. Nikad nismo zabranjivali djeci da se jave roditeljima, to je potpuna laž. Istina je uvijek negdje u sredini, ljudima je najlakše povjerovati u tvrdnje roditelja. Nadam se da će ljudi sagledati ovu situaciju kao odrasli i shvatiti naš čin. Da sam znala da će ovaj slučaj ovako odjeknuti u javnosti, napravila bih izuzetak”, priznala je direktorica škole Kerry Brugardt.

Bellina majka pak napominje da ne bi dala kćerki da odjene helanke da je znala da će nastati takav problem.

“Nisam protiv pravilnika, ali ni protiv zdravog razuma”, rekla je.