Drugi i treći dan IFET-a u znaku smotri dramskog stvaralaštva

pozoriste

Drugi i treći dan Internacionalnog festivala edukativnog teatra (IFET) Zenica 2016. protekao je u znaku smotri dramskog stvaralaštva, priopćeno je u subotu iz Službe za odnose s javnošću BNP-a Zenica.

Naime, u petak, 2. prosinca, održana je 8. smotra dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko-dobojskog kantona, a u subotu 5. smotra dramskog stvaralaštva osoba s poteškoćama.

Bogat program ovogodišnjeg, drugog po redu IFET-a, pruža mogućnost najmlađima da uživaju u cjelodnevnom programu Festivala. Najmlađa publika, tako je u petak  imala priliku gledati predstavu ”DNK” Javne ustanove za kulturu Kakanj, a u subotu dvije predstave i to; ”Pozorišni bonton” Dramskog studija „Petar Pan“ Kragujevac te predstavu ”Ministarka” Gradskog pozorišta Trebinje.

Drugi internacionalni festival edukativnog teatra Zenica 2016. traje još samo jedan dan, a najmlađa publika će u nedjelju, 3. prosinca, imati prigodu pogledati predstavu ”Stradalnici” Studentskog pozorišta Banja Luka.

Svrha je Festivala podizanje svijesti o potrebi ravnopravnog participiranja u umjetnosti djece, mladih, osoba s posebnim potrebama i romske populacije. U selekciji su predstave koje u sebi imaju edukativnu ali i inkluzivnu komponentu i spadaju u žanr teatra pozitivnih poruka, navodi se u priopćenju.