Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Facebookom se širi fotografija bačenih mandarina u Hrvatskoj

bacene-mandarine

Na svom Facebook profilu, Ana Musa, eksološka aktivistica te nezavisna vijećnica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i u Gradu Pločama, objavila je komentar i šokantnu fotografiju velikog broja bačenih mandarina na nekom divljem odlagalištu u okolini Opuzena.

“Fotografiju bačenih mandarina podijelilo je više Facebook korisnika, a svi su odreda zgranuti što se ovakvo blago baca pored toliko gladnih i siromašnih, vrtića, staračkih domova, domova za nezbrinute. Ako znamo da u 100 grama mandarina ima samo 34 kalorije, 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od narandže, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lijepu kožu, čovjeku zaista nije jasno zašto! Prema istraživanjima, konzumacijom ovog voća može se zaštiti od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, kao i pretilosti.

Pigment koji se nalazi u kori mandarine je deset puta snažniji od onoga koji se dobije iz grejpa. Kora se može sušiti i upotrebljavati za čaj, od mandarine se može praviti rakija, džemovi, sokovi…”, napisala je Ana Musa te se upitala zašto onda to zdravo “domaće blago…zbog nemogućnosti plasmana na domaćem ili izvoznom tržištu, zbog neorganiziranog otkupa i apsolutnog nerazumijevanja prema proizvođačima mora završiti u smeću”.

Fotografija je izazvala i veliki broj negativnih komentara od strane ljutitih građana.

“Žalosno, plače mi se , osim toga to su nečiji trudi”, piše jedna komentatorica.

“Luda zemlja a i mi u njoj. One mandarine koje nemogu na tržista pa zaboga mogu u preradu. Moze se svašta napravit od njih kao marmelada, sok, pa čak i dječija hrana. Naše mlade mame kupuju hranu za djecu koju radi Hipp. A boga pitaj otkud mu sirovina. Ima li iko normalan u ovoj našoj ludoj domovini?”, dodaje druga.