Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Film Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu” u užem izboru za nagradu Oscar!

smrt-u-sarajevu

Film Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu” ušao je izbor u konkurenciji za Oscara kada je u pitanju najbolji film van engleskog govornog područja.

– Hvala svima koji su pomogli da se ovo desi – prva je reakcija Danisa Tanovića na ove sjajne vijesti.

Tanović je, podsjetimo, za pomenuti film nagrađen je na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu Srebrenim medvjedom te nagradom FIPRESCI, o kojoj odlučuju filmski kritičari.

Radnja Tanovićevog filma, koji je premijerno prikazan u Berlinu, smještena je u jednom sarajevskom hotelu gdje je u toku priprema večere za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Film, koji su producirale sarajevska produkcijska kuća SCCA/pro.ba, sa producenticom Amrom Bakšić-Čamo, i Margo Cinema iz Pariza, rađen je po motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernard-Henrija Levyja Hotel Evropa.

U glavnoj ulozi Tanovićevog novog filma je francuski glumac Jacques Weber, a još igraju: Izudin Bajrović, Snežana Vidović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Aleksandar Seksan, Boris Ler, Rijad Gvozden, Amar Selimović, Luna Zimić-Mijović, Milan Pavlović i drugi.

Spisak filmova koji su ušli u uži izbor možete pogledati na ovom LINKU.