Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grad u kojem mačke misteriozno nestaju

macke o77

Grad Timaru, smješten na pacifičkoj obali Južnog otoka Novog Zelanda, ovih se dana našao na naslovnicama svjetskih medija iz vrlo bizarnog razloga. Naime, u tom gradu misteriozno nestaju mačke, piše britanski Guardian.

U posljednjih šest mjeseci tamo je iz porodičnih domova nestalo najmanje 50 mačaka zbog čega je jedna od vlasnica, Ashleigh Hicks, osnovala zatvorenu Facebook grupu #freethefurbabies u kojoj vlasnici dijele svoja iskustva s nestankom te nastoje iznaći način da pronađu svoje omiljene ljubimce ili makar saznaju što im se dogodilo.

– Poveznica u svim pričama je ta da mačke naprosto nestanu bez razloga, a nisu imale običaj odlutati. Svi mislimo da je slučajnost naprosto prevelika i sumnjamo da se radi o nečem prljavom – kazala je Hicks, čiji je mačak Mojsije 50. mačak koji je nestao.

macke un4

Članovi grupe između sebe su podijelili sve podatke o vremenu nestanka mačaka, njihove slike te izjave ljudi koji tvrde da su možda vidjeli neke od njih. Samo u zadnja dva mjeseca 18 mačaka nestalo je iz domova i to praktički u istom kvartu zbog čega neki od vlasnika misle da se radi o krađi.

– Mnoštvo prekrasnih, lijepih mačaka je nestalo. Nešto se čudno događa, nema im ni traga ni glasa. Nešto im se sigurno dogodilo i uopće me strah pomisliti na to – kazala je jedna od očajnih vlasnica.

No, vlasnici zasada nisu našli na razumijevanje lokalne policije koja na nestale mačke ne gleda kao potencijalnu krađu. Zbog toga su vlasnici najavili i potencijalni protest pred policijom.

S druge strane, Kraljevsko udruženje Novog Zelanda za sprečavanje okrutnosti prema životinjama ponudila je prozaičan razlog za nestanak dlakavih ljubimaca:

– Ako mačke nisu kastrirane, vjerovatno su odlutale kako bi se parile – smatraju u udruženju.