Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grobnice kao vile: Šefovi narko kartela žele luksuz i nakon smrti

grobnica

U meksičkom gradu Culiacan postoji groblje koje je poznato po luksuznim mauzolejima koji su posljednja počivališta nekih od najnemilosrdnijih narko dilera u Meksiku.

Čak i u smrti, članovi zloglasnog kartela Sinaloa vole pokazati svu raskoš luksuznog života na kakav su navikli. Ovakvi mauzoleji koštaju mnogo više od jednog prosječnog doma u Meksiku. Groblje Jardines del Humaya je tako postalo poznato po impresivnim građevinama koje posjećuju ljudi iz cijelog svijeta.

Premda posjet jednom od najopasnijih mjesta na svijetu mnogima ne zvuči zabavno, nema sumnje da su ove skupocjene grobnice zaista nevjerovatan prizor.

Ova raskošna čuda arhitekture se nalaze na samom ulazu na groblje, a sastoje se od palača, vila na dva sprata, kapelica, dvoraca s vrtovima…

Nije samo vanjština impresivna jer se unutar ovih grobnica nalazi interijer o kakvom većina Meksikanaca može samo sanjati: klimatizirani dnevni boravci, spavaće sobe, kuhinje, neprobojna stakla, protuprovalni alarmi, internetska veza itd.

I to sve kako bi porodica tu mogla odsjesti kad dođu na groblje preminulom narko bossu.

“Pokazuju moć kakvu su imali kad su bili živi. Žele ostati besmrtni, to je prirodno za svako ljudsko biće”, kaže profesor filozofije Juan Carlos Ayala.

“Žele pokazati da su bili važni”, kaže i dodaje kako procjenjuje da neke od ovih građevina koštaju i preko pola miliona dolara.

Primjerice, na masivni kompleks izgrađen za Artura Guzmana, brata poznatog “El Chapa”, navodno je potrošeno 1.200.000 dolara.

Mauzolej Artura Beltrana Lyva, kojeg nazivaju “šef svih šefova”, je prvi dvorac koji ima satelitsku televiziju, wi-fi internet, kuhinju, spavaće sobe… Vrijednost se procjenjuje na 600.000 dolara.

Meksičke vlasti su razmatrale zakon kojim bi se zabranile ovakve građevine kako ne bi poticali mlade da se pridruže kartelima.