Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvedbom “Einsteinovih snova” sinoć spuštena zavjesa na 56. MESS

ajnstajn

Izvedbom predstave “Einsteinovi snovi” Naroden teatra Vojdan iz Makedonije, na koju je prema tekstu Alana Lightmana rediteljski pečat stavio Slobodan Unkovski, sinoć je na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR spuštena zavjesa na ovogodišnje 56. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Deset festivalskih dana, u okviru glavnog programa, zaljubljenicima u teatarski izričaj ponudilo je 19 predstava iz 16 država, dok su četiri dodatne predstave igrane u okviru programa MESS OFF, a u pratećem programu priređene su promocije knjiga, performansi i panel-diskusije.

No, ovogodišnje MESS-ovo izdanje u finišu su obilježile tenzije dignute zbog izvedbe predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” reditelja Olivera Frljića, te je zbog prijetnji upućenih direkciji MESS-a prvobitno otkazana izvedba za publiku, osim za članove žirija, učesnike Međunarodne teatarske konvencije te medijske pokrovitelje.

Ipak, nakon što je grupa građana s kupljenim kartama okupljena ispred zgrade Narodnog pozorišta Sarajevo insistirala da uđe na predstavu, direktor MESS-a Nihad Kreševljaković odlučio je dozvoliti im ulazak na vlastitu odgovornost.

Predstava je izvedena pod visokim policijskim mjerama sigurnosti. Policijske snage i specijalci osiguravali su pozorišni trg i ulaze u pozorište, dok je i u gledalištu određen broj policajaca stajao duž dvorane tokom izvedbe glumačkog ansambla.

Kritike na ovaj komad odnose se na, kako pojedini krugovi smatraju, vrijeđanje vjerskih osjećanja i simbola, te blasfemiju.

Reditelj Frljić komadom “Naše nasilje i vaše nasilje” kritizira licemjerno lice Evrope u kontekstu izbjegličke krize, napominjući da je Evropa sama zaboravila na vlastito kolonijalno porijeklo, a danas zatvara granice ljudima koji bježe od užasa rata u želji da spase vlastite i živote svojih porodica.

Ujedno, na direktan način, osuđuje ubijanja uime vjere, te upozorava na globalnu pošast straha od islama, ali i uopće drugog i drugačijeg, kroz stvaranje osjećaja straha od terorizma i nesigurnosti. Stav se referira na arapski i kršćanski svijet u surovom svijetu kapitalizma, temeljenog na borbi za naftno blago, gdje reditelj upozorava da je blagodet života savremenog evropskog čovjeka neumitno posljedica patnje stanovnika Bliskog istoka.

Predstava direktno provocira, šokira prizorima, ujedno direktno prozivajući publiku da promisli o vlastitoj odgovornosti o aktuelnom svjetskom trenutku.

Reakcije nakon zabrane izvedbe predstave za publiku različite su, uz osude pritisaka na slobodu umjetničkog izražaja, osude izvedbe predstave u Sarajevu, kao i osude što je direkcija MESS-a pokleknula pod pritiscima.

Zbog cijele situacije, direkcija MESS-a sinoć je odlučila odgoditi dodjelu nagrada zakazanu tradicionalno za ponoć, te će taj događaj biti upriličen danas u Narodnom pozorištu Sarajevo.