Magazin

Izvodi li kladionica i bingo vjernike iz islama

03/12/2015

U rubrici “Pitanja i odgovori” na stranici Rijaseta Islamske zajednice u BiH jedan je vjernik pitao smije li se, prema islamu, kladiti. Budući da je ova praksa izuzetno raširena među među bh. populacijom, pa i među ljudima koji sebe smatraju vjernicima, donosimo odgovor fetva-i-emina prof. dr. Enesa Ljevakovića

Pitanje:

U razgovoru sa jednom ženom koja radi u kladionici došao sam do saznanja da ogroman broj Bošnjaka ostavlja po cijelu platu za dan, igrajući neki bingo u kladionici. Prema priči te žene radi se o iznosu preko 1.000 KM dnevno po jednoj kladionici (u Sarajevu ih je preko 200). Moje pitanje je da li igranje kladionice izvodi iz islama?

Odgovor:

Općepoznato je da je kockanje/klađenje zabranjeno u islamu. Zabranjeno je u istom ajetu u kojem su zabranjeni alkohol i gatanje. Nažalost, oni koji idu u kladionice ne mare za ovu kur'ansku zabranu. Zato će biti na gubitku i na ovom i na budućem svijetu, jer troše svoju imovinu u nedozovljene svrhe. Iako to nedjelo spada u velike grijehe, ne izvodi iz vjere osim uz i'tikad – vjerovanje da je dozvoljeno. Vjerovanje da je kategorički zabranjeno djelo dozvoljeno je to koje izvodi iz vjere, a ne samo činjenje tog grijeha. Izuzetak su djela koja se ne mogu drugačije protumačiti osim kao kufur, poput gaženja ili bacanja Mushafa u nečisto mjesto i sl. A Allah najbolje zna.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.