Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako avioni slijeću na jedan od najopasnijih aerodroma na planeti

madeira aerodrom

Iako slijetanja po izrazito vjetrovitom vremenu nisu rijetkost, skoro svaka snimka nekog velikog putničkog aviona koji se “bori” s naletima snažnog vjetra iznova budi pažnju.

Najnovija je stigla s otoka Madeire, čiji je aerodrom lociran s jedne strane blizu obale, a s druge pored brdovitog terena, te su loši vremenski uvjeti ondje veoma česti.

Na snimci su prikazana tri dramatična slijetanja i jedno polijetanje. Prvi je avion desnim krilom umalo dotaknuo pistu, ali ga je pilot uspio “izravnati” i sigurno ga prizemljiti.

Drugi je avion slijetao u trenutku kada su udari vjetra bili toliko jaki da pilot nije htio riskirati, te je u posljednjoj sekundi odustao od slijetanja.

Treći se avion također probijao kroz olujni vjetar, ali u ovom je slučaju slijetanje bilo “najmirnije”.

Četvrti avion je snimljen nakon polijetanja te se zbog vjetra također opasno zanjihao.

Aerodrom u Madeiri inače slovi kao jedan od najopasnijih na svijetu za slijetanje…Piloti koji lete na Madeiru zbog konfiguracije terena oko zračne luke moraju proći posebnu obuku kako bi slijetanja i polijetanja bila besprijekorna. Pista je u dva navrata morala biti produžena zbog teških nesreća, uključujući i onu fatalnu do koje je došlo 1977. godine, kada je avion kompanije TAP izletio i zabio se u most, pri čemu je poginulo više od 130 ljudi.