Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus na mjestu događaja

U Šibeniku razgovarano o inicijativi EU: Važna je i za Bosance i Hercegovce

EUSAIR šibenik
FOTO: Fokus.ba

BiH je sastavni dio inicijative EUSAIR-a koja potiče teritorijalnu saradnju. Grlić Radman: RH je najveći zagovornik članstva BiH u EU

Deveti Forum strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) koji je započeo danas u Šibeniku, kako je izvjestio novinar Fokusa koji se nalazi na mjestu događaja, okupio je zvaničnike i novinare iz četiri zemlje EU, Italije, Slovenije, Hrvatske i Grčke, zatim iz zemalja Zapadnog Balkana, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije, kao i San Marina.

EUSAIR je jedna od četiri makroregionalne strategije koje trenutno postoje u Evropi. Ostale obuhvaćaju baltičku, dunavsku i alpsku regiju. Riječ je o međudržavnom sporazumu koji je usvojilo i ratificiralo Evropsko vijeće.

Nakon Hrvatske, Grčka

EUSAIR-om je u protekloj godini predsjedavala Hrvatska, nakon što je ovo predsjedavanje lani preuzela od Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Predsjedavanje EUSAIR-om je danas predala Grčkoj, a konferencija u Šibeniku je organizirana kako bi se dalje diskutovalo o tamo kako politike EU-a osmisliti nakon završetka tekućeg programskog perioda 2027. godine.

Naime, oko 150 miliona građana Evrope, među kojima su i Bosanci i Hercegovci, žive u pograničnim regijama EU i upravo su oni glavni korisnici projekata koji se provode u okviru Interrega, vodećeg programa Evopske unije kojim se već gotovo 35 godina promiče teritorijalna saradnja preko regionalnih i nacionalnih granica. U okviru Interrega postoji 86 programa, koji se finansiraju iz evropskih fondova. Mnogi od njih su već implementirani i u BiH.

EUSAIR šibenik
FOTO: Fokus.ba

Dan ranije, sudionici iz 30 evropskih zemalja, država članica EU i onih koje to nisu, pozvali na povećanje finansijskih sredstava i snažniju ulogu teritorijalne saradnje u budućnosti, posebno s obzirom na moguće proširenje Unije.

Ključna komponenta

Jedna od ključni komponenti ovog događaja jeste skrenuti pažnju donosiocima odluka u vladama kao i institucijama EU na ključnu ulogu Interrega za regije i gradove, kao i za jačanje kohezije, proširenja i dobrih odnosa sa susjednim zemljama EU.

Naime, nedavne krize, kao što su upravljanje dolaskom migranata, pandemija bolesti COVID-19 i ruska agresija na Ukrajinu, donijele su nove i još neviđene izazove za sve evropske regije, a posebno one pogranične, koje su najizloženije tim problemima. Rješenje često proizlazi iz oslanjanja na znanje i resurse s obje strane granice, a upravo kao potpora za to osmišljen je Interreg.

EUSAIR šibenik
FOTO: Fokus.ba

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u kontekstu regionalnog povezivanja spomenuo je Bosnu i Hercegovinu.

-Hrvatska je najveći zagornik članstva BiH u EU. Zahaljujući Hrvatskoj i njenom lobiranju BiH je danas u fazi pregovora sa EU. Želim da proces proširenja bude još efikasniji. Makroregionalne incijative su stoga od krucijalne važnosti – kazao je Grlić Radman.

Habota: Značajna podrška BiH

Direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Elvira Habota izjavila je da EUSAIR igra veliki igru u samom procesu proširivanja. Učešće BiH je, kaže, donijelo i novu dimenziju u procesu.

-Sami kandidatski status BiH je našu državu donio neke nove mogućenosti kao učesniku u EUSAIR-u, inicijative koja našoj državi pruža nove mogućnosti, a posebno u kontekstu jačanju kapaciteta. Za BiH je bilo važno iskustvo i samo predsjedavanje EUSAIR-om – rekla je Habota.

Naglasila je odličnu saradnju sa Hrvatskom i Italijom uz naglasak da je podrška ovih zemalja Bosni i Hercegovini u proteklom periodu bila veoma značajna.