Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN Women u BiH

Femicid predstavlja najteži oblik nasilja nad ženama

Jo-Anne Bishop
FOTO: Fena
Jo-Anne Bishop

Svaka žena zaslužuje živjeti bez straha od nasilja od partnera ili članova porodice. Zajedno moramo raditi na budućnosti u kojoj će se svaka žena i djevojčica osjećati sigurno i cijenjeno

Ured UN Women u BiH duboko je potresen nedavnim tragičnim femicidom u Foči, kazala je za Fenu Jo-Anne Bishop, predstavnice UN Women u BiH.

Nažalost, ovo je drugi femicid u Bosni i Hercegovini u protekloj sedmici, nakon ubistva žene u Gradačcu prije samo šest dana. Naime, tijela dvije osobe pronađena su u kući u naselju Miljevina kod Foče, a prema prvim informacijama muškarac je ubio suprugu pa sebe, potvrđeno je u Policijskoj upravi Foča.

Po riječima Bishop, femicid predstavlja najteži oblik nasilja nad ženama, a njegova sve češća pojava u BiH je zabrinjavajuća. Samo prošle godine svjedočili smo brojnim slučajevima femicida i nasilja nad ženama i djevojčicama širom zemlje, što podvlači hitnu potrebu za djelovanjem.

Svaka žena zaslužuje živjeti bez straha od nasilja

Kaže da je neophodno da vlasti prepoznaju ozbiljnost ovog problema i zajedno djeluju kako bi se ubrzale zakonodavne mjere usmjerene na jačanje provedbe zakona, kažnjavanja počinilaca i protokola prevencije. Pravovremena intervencija je ključna, uključujući provođenje procjene rizika i osiguravanje pristupa podršci onima kojima je potrebna.

– Ured UN Women u BiH posvećen je borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, i podržavat ćemo sve relevantne institucije i organizacije koje ulažu napore ka osiguravanju sigurnosti i dostojanstva svih žena i djevojčica u Bosni i Hercegovini – zaključila je Bishop.

Svaka žena zaslužuje živjeti bez straha od nasilja od partnera ili članova porodice. Zajedno moramo raditi na budućnosti u kojoj će se svaka žena i djevojčica osjećati sigurno i cijenjeno.