Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kinezi planiraju misije na Mjesec i Mars

Tamna strana Mjeseca

Kina je obećala danas da će ubrzati razvoj svoje svemirske industrije kako bi postala prva država koja je izvršila meko slijetanje istraživačke sonde na dalju stranu Mjeseca do 2018. i realizovala misiju na Mars do 2020. godine.

“Istraživanje ogromnog kosmosa, razvoj svemirske industrije i razvoj Kine u svemirsku silu je san koji istrajno pokušavamo da ostvarimo”, piše u dokumentu kojim je predstavljena svemirska strategija ove zemlje u narednih pet godina.

U tekstu se navodi da Kina želi da koristi svemir u mirovne svrhe i da garantuje nacionalnu bezbjednost, kao i da sprovodi najnovije naučne eksperimente.

Dokument, koji je objavila kancelarija za informisanje kineskog kabineta, ukazuje na rastuće ambicije Kine i sve napredniji svemirski program.

Kina poklanja veliku pažnju razvoju svoje svemirske industrije, koja je simbol nacionalnog prestiža i nešto po čemu će se ta zemlja istaći u svijetu.

U ovom dokumentu to nije precizirano, ali je od ranije poznato da je krajnji cilj Kine da pošalje astronauta na Mjesec.

Rusija i SAD imaju više iskustva u svemirskim putovanjima sa ljudskom posadom, ali je kineski program, koji ima snažnu podršku vojske, ostvario veliki napredak za relativno kratko vrijeme.

Prva kineska svemirska misija obavljena je 2003, a 2013. godine obavljena je svemirska šetnja i spušten rover na Mjesec. To je bilo prvo meko slijetanje na Zemljin satelit od sedamdesetih godina prošlog vijeka.