Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolege se oprostile od Jadranke Stojaković: Draga Jaco putuj s anđelima

20160509_2_16621123_9866269_Web

Mogu samo da kažem Draga Jaco putuj s anđelima, rekla je Neda Ukraden, poznata pjevačica, danas u Banjaluci nakon komemoracije na kojoj su se u Narodnom pozorištu Republike Srpske prijatelji, kolege i poštovaoci oprostili od poznate bh. i jugoslovenske kantautorice Jadranke Stojaković, javlja Anadolu Agency (AA).

Neda Ukraden je rekla da joj je žao što je ovim povodom u Banjaluci i da je za Jadranku Stojaković vežu dugogodišnje prijateljske i saradničke veze.

“Mi smo bili generacija koja je nekako stasavala u isto vrijeme u Sarajevu. Rasla uz Duška Trifunovića, taj krug mladih muzičara koji je kasnije usužujem se reći obilježio jugoslavensku popi i rok muziku”, rekla je Neda Ukraden.

neda ukraden

Dodala je da je Jadranka bila više od prijateljice i koleginice.

“Bila je jedna iskrena duša koja je na jedan svoj način, nekomercijalan, ekskluzivan, možda usamljenički u to vrijeme gradila jedan svoj put autora i izvođača”, izjavila je Neda Ukraden.

Dodala je da joj je “žao da se ugasio jedan život multitalentovane žene koja je krasno slikala, pjevala komponovala, ali ako je ikakva utjeha njene pjesme će sigurno dugo da žive i uvijek će imati mjesto u istoriji jugoslavenske pop muzike, bosanskohercegovačke posebno”.

“Možda će zvučati neobično, ali sam presrećan da sam danas ovdje, da se mogu oprostiti od Jadranke, iako sam obećao prošle godine u ovo vrijeme da ćemo se vidjeti”, rekao je Žak Houdek, hrvatski pjevač.

Ako bi morao u jednu riječ staviti sve što ona i njena muzika i njeno djelo predstavlja onda je to lijepa riječ “nostalgija”.

“Iako ne pripadam niti vremenu u kojem je ona stvarala, niti vremenu iz kojeg je se svi najbolje sjećate, imao sam tri godine 1984. godine, prejaka je ta glazba i ta poruka i sretan sam da sam je imao priliku upoznati u ovom gradu. Nažalost to je bio naš prvi i poslednji susret. Do nekog sledećeg susreta”, rekao je Houdek.

Maja Tatić, bh. muzičarka objasnila je da su ona i Jadranka bile kao kćerka i majka. Pokušavala je da joj pomogne kako je god mogla, a Jadranka je i bolesna to vraćala na milion načina.

20160509_2_16621123_9866270_Web

Ona je na današnjoj komemoraciji otpjevala Jadrankinu čuvenu pjesmu “Sve smo mogli mi”.

“Bilo je iz srca, što je najvažnije. Mislila sam da možda neću ni moći”, kazala je ona.

Drago joj je što je sve lijepo ispalo, “kako treba, ni za dodati ni za oduzeti, u Jadrankinom fazonu”.

“Nisam imala želju da uđem u sobu da je vidim kad je preminula. Rekli su mi ako hoćeš, ja sam rekla ne, to je sad već tijelo, njena duša je na nekom ljepšem mjestu, želim da je se sjeća s osmjehom”, rekla je Maja Tatić.

Poslednja pjesma koju je napisala Jadranka Stojaković, a otpjevala Maja Tatić, čeka promociju.

20160509_2_16621123_9866266_Web

Jadranka Stojaković preminula je u 66. godini u Banjoj Luci nakon duže bolesti u noći sa 3. na 4. maj ove godine. Duže vrijeme je bolovala od amniotrofične lateralne skleroze, a preminula je banjalučkom Specijalnom centru “Ivan Pavao II” Dom za starije osobe.

Rođena je 24. jula 1950. u Sarajevu, gdje je i počela sa svojom jedinstvenom muzičkom karijerom. Tokom kasnih 1970-ih počela se baviti obradom bosanskih sevdalinki, starih gradskih ljubavnih pjesama, kao i obradom poezije srpske pjesnikinje Desanke Maksimović u novom muzičkom aranžmanu. Radila je i primijenjenu muziku za televiziju (Dječije emisije Televizije Sarajevo) te napisala uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Od 1988. živjela je u Japanu, do povratka u Bosnu, 2012.

Pored brojnih numera koje je izvela, više puta je govorila kako su njenu karijeru obilježile tri pjesme: “Što te nema”, “Ima neka tajna veza” i “Sve smo mogli mi”, koje su bile među najvećim muzičkim hitovima na prostorima bivše Jugoslavije.

Danas je sahranjena na groblju u banjalučkom naselju Vrbanja.