Konkurs za posao u Bijeljini koji nije namješten

konkurs-bijeljina

Nema nikakve partijske, a ni rodbinske veze. Privatnik sam i jedino što želim jeste da se neko prijavi na konkurs i ispuni potrebne uslove kako bi završio specijalizaciju iz medicine rada i nastavio da radi u našoj ordinaciji.

Tim riječima direktor specijalističke ambulante medicine rada “Medical” u Bijeljini dr Vinko Đurić objašnjava zašto je njegova ustanova u pozivu za dodjelu specijalizacije objavila do sada neviđenu rečenicu. U konkursu koji je juče osvanuo u “Glasu Srpske”, uz navedene uslove koje kandidati treba da ispune, pažnju je privukla i jedna netipična rečenica: “Ovaj konkurs nije namješten”.

To je napisano velikim slovima i sa uzvičnikom na kraju.

– Objavio sam ovakav konkurs zbog cjelokupne situacije u zemlji i okruženju, gdje svi misle da se ništa ne može dobiti bez dobre veze ili uz pomoć partije – objašnjava Đurić.

Za sve konkurse, kaže, uglavnom i vlada mišljenje da su objavljeni samo formalno i namijenjeni za ljude koji su već u radnom odnosu ili im je obećan posao. Zbog toga se dosjetio da na ovaj način razbije te predrasude i pokuša da privuče potencijalne kandidate.

– Kompetencije i sposobnosti će presuditi, a ne tamo neka veza – rekao je Đurić.

On je istakao da ovaj konkurs za dodjelu specijalizacije iz oblasti medicine rada nije za njegovog sina, kao što pojedinci vjerovatno misle.

– Moj sin je završio specijalizaciju iz interne medicine i ovaj konkurs ga zaista ne interesuje – kazao je Đurić. Sociolog Ivan Šijaković kaže da postoji ustaljeno mišljenje u društvu da su gotovo svi konkursi namješteni i da ne treba čuditi ako se ponekad pojave i ovakvi ili slični sadržaji u njima.

– Porodične, kumovske i partijske veze su već odavno, nažalost, najsigurniji put do dobijanja posla i zato se i pojavljuje apsurd da morate staviti u konkurs da nije namješten da biste došli do potencijalnih kandidata – istakao je Šijaković.

Niko se nije javio

Vinko Đurić je rekao da je isti konkurs raspisao i krajem prošle godine, ali se niko na njega nije prijavio.

– Vjerovatno su ljudi mislili da je objavljen za mog sina ili nekog koga poznajem, pa se niko nije ni javio. Zato sam sada odlučio svima staviti do znanja da nije namješten i ako žele konkurisati, da to učine – objašnjava Đurić.