Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jubilej

10 godina na repertoaru: Garsonjera je odigrana 76 puta, pred 6.974 gledaoca

garsonjera predstava

Garsonjera je igrana na gostovanjima (Prijedor, Srbac, Laktaši, Derventa) a izvedena je i u humanitarne svrhe, na matičnoj sceni

Premijera predstave Garsonjera održana je prije tačno 10 godina, 2. aprila 2014, na Sceni „Petar Kočić“ Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Predstava je nastala po motivima vodvilja Pozajmljeni stan mađarskog pisca Imrea Benčika. Prikazivan je u Narodnom pozorištu Bosanske Krajine, a premijeri 4. marta 1983. godine prisustvovao je i autor.

Adaptator i reditelj Aleksandar Pejaković, kome je ovo bila treća režija u Narodnom pozorištu Republike Srpske (Odumiranje međeda i Žiranti), u tekstu za program predstave, marta 2014. godine, naglasio je da nije „poštovao izvorni naziv ni topografiju komada“. Radnja se tako odvija u Beogradu, tridesetih godina prošlog vijeka. Kao razloge navodi „približavanje radnje ovdašnjim gledaocima kako bi lakše pratili preplitanje zabluda“, a glumcima „omogućavanje većeg prostora za igru i uživanje u njoj“.

U kreiranje predstave bili su uključeni Dragana Purković Macan – scenografija, Ivana Jovanović (Ivana Ristić) – kostimografija, Miljka Brđanin – koreografija, Rok Radiša – scenski pokret. Lektori su bili Milorad Telebak i Nataša Kecman.

Vedrana Mačković bila je uključena u proces nastanka predstave kao asistent reditelja.

U ansamblu predstave nije bilo promjena u odnosu na premijernu podjelu. Uigrani glumački umjetnički tim deset godina čine: Rok Radiša (Mihajlo Jovanović), Miljka Brđanin (Mihajlova žena), Dragoslav Medojević (Direktor), Vedrana Mačković (Valerija, direktorova žena), Ljiljana Čekić (Sekretarica, ljubavnica), Ognjen Kopuz (Vodoinstalater), Radenka Ševa (Vukica, vodoinstalaterova žena), Bojana Kolopić (Mikica, đak generacije) i Zoran Stanišić (Advokat).

Deset godina za besprijekoran tok svakog izvođenja predstave na sceni zaslužna je Vesna Maksimović, inspicijent i sufler.

Garsonjera je igrana na gostovanjima (Prijedor, Srbac, Laktaši, Derventa) a izvedena je i u humanitarne svrhe, na matičnoj sceni. Tokom kampanje NPRS-a „Narodno s narodom“ 2022. godine građani Laktaša dobili su novu priliku da pogledaju ovu predstavu.

Predstava Garsonjera učestvovala je u takmičarskom programu XV pozorišnog festivala „Dani komedije 2016“, Bijeljina.

Do jubilarnog izvođenja, 3. aprila 2024. godine, tokom 10 godina na repertoaru, Garsonjera je odigrana 76 puta, pred 6.974 gledaoca.