Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Bećirović, SDP i Naša stranka osudili bombaški napad na kuću Irfana Čengića

cengic kuca
FOTO: Avaz.ba

Porodici Irfana Čengića upućujemo riječi podrške, u nadi da će nadležne policijske i tužilačke institucije hitno otkriti i najoštrije kazniti počinitelja ovog gnusnog napada

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović pružio je podršku načelniku Općine Stari Grad Sarajevo Irfanu Čengiću nakon što je bačena eksplozivna naprava na njegovu kuću i pozvao nadležne institucije da što prije rasvijetle ovaj kriminalni akt.

„Najoštrije osuđujem ovaj kriminalni akt. Nedopustiv je svaki vid pritiska ili napada na bilo kojeg građanina, uključujući i izabrane dužnosnike i članove njihovih porodica. Ovakav vid nasilja, između ostalog, predstavlja brutalan pokušaj zastrašivanja načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Irfana Čengića. Pravo na slobodno političko djelovanje je jedan od temelja svake demokratije i mora se garantovati izabranim predstavnicima građana Bosne i Hercegovine.

Pozivam nadležne organe da preduzmu sve zakonom propisane mjere da što prije rasvijetle ovaj gnusni čin, pronađu i sankcionišu počinitelje.“

SDP: Hitno pronaći i kazniti odgovorne za bombaški napad na kuću Irfana Čengića

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje jutrošnji bombaški napad na kuću načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Irfana Čengića.

Ovakvi napadi su pokušaj zaustavljanja pozitivnih procesa u ovoj općini, koje je načelnik u proteklih nekoliko mjeseci pokrenuo, a sve u interesu građana ove općine.

U ovom, ali i u mnogim drugim slučajevima, nadležne institucije moraju pokazati snagu i otkriti počinioce, kako se ovakvi slučajevi više ne bi dešavali.

Kriminalne grupacije ne smiju upravljati procesima u ovoj općini, kao što je to bio slučaj u ranijem periodu vođenja ove općine.

SDP BiH će kroz institucije sistema učiniti sve da se ovakvim djelima što prije stane ukraj, a očekujemo da se inicijativama za pooštoravanje kazni za ovakva djela pridruže i ostale stranke.

Porodici Irfana Čengića upućujemo riječi podrške, u nadi da će nadležne policijske i tužilačke institucije hitno otkriti i najoštrije kazniti počinitelja ovog gnusnog napada.

Naša stranka: Očekujemo da istražni organi u najskorije vrijeme rasvijetle slučaj

Povodom bačene bombe na kuću Irfana Čengića, načelnika Općine Stari Grad, reagovala je Naša stranka.

„Očekujemo da istražni organi u najskorije vrijeme rasvijetle slučaj napada na Irfana Čengića. Svako na koga se vrši kriminalni pritisak ima našu punu podršku. Sarajevo je grad u kojem samo građani na izborima mogu suditi o političarima, to nikad neće biti kriminalci. Vjerujemo da načelnika Čengića ovaj napad neće pokolebati u radu.“