Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Blok 17"

Tauber: Zemlje bivše Jugoslavije će u muzeju Auschwitz-Birkenau imati potpuno novu izložbu

eli tauber fena
FOTO: Fena
Eli Tauber

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija 25. januara potpisale su u sjedištu UNESCO-a sporazum o obnovi Bloka 17 Memorijala i muzeja Auschwitz-Birkenau

Poljsko-američki arhitekta Danijel Libeskind poznat po projektu Židovskog muzeja u Berlinu, kao i kustos Henri Lustiger-Thaler, značajno ime na polju kulture sjećanja, autor holokaust instalacija u logoru Bergen-Belsen, predvodiće tim koji će u muzeju Auschwitz-Birkenau osmisliti buduću zajedničku stalnu postavku o holokaustu u bivšoj Jugoslaviji. U projekt je uključena Fondacija Herman Family Trust koja podržava dizajn i realizaciju izložbe.

Savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice BiH i voditelj Arhiva Jevrejske zajednice Eli Tauber koji je učestvovao kao koordinator u radu stručnog tijela o temi koncepta buduće stalne memorijalne postavke, ističe da se  radi o sasvim novoj izložbi.

– To je zahtijevalo pristanak, saglasnost i određenje svih novih država nastalih disolucijom Jugoslavije. Znači, ne radi se o modernizaciji i proširenju, već o potpuno novoj postavci novih država koje imaju zajedničku istorijsku baštinu – ističe Tauber u razgovoru za Fenu.

Tauber navodi da sama činjenica da se na usaglašavanju država ex-Jugoslavije radilo dugo vremena, a da su istraživači uglavnom završili svoj posao prije 10 godina, govori o tome koliko je bilo teško usuglasiti zainteresirane strane. On također naglašava da su UNESCO i šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum dali doprinos, bez čijeg uticaja vjerovatno ne bi bilo nove postavke u Bloku broj 17 muzeja Auschwitz-Birkenau.

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija 25. januara potpisale su u sjedištu UNESCO-a sporazum o obnovi Bloka 17 Memorijala i muzeja Auschwitz-Birkenau.

Jugoslavija je u Državnom muzeju Auschwitz-Birkenau imala svoj izložbeni prostor od 1963. Ta postavka je modernizovana 1988. i postojala sve do 2009. godine.

Koncept buduće izložbe fokusirat će se oko četiri teme – vrijeme i prostor, žrtve, počinitelji i saradnici, borci otpora, s fokusom na one koji su deportirani u Auschwitz.

Tauber također ističe da se ne može govoriti još o konkretnom konceptu buduće postavke.

– Najvažnija stvar je da imamo tim koji će raditi na dizajnu nove postavke, a koji predvodi Henri Lustig Taller, inače autor holokaust instalacija u Belsen Bergenu. Ja sam istraživao u arhivu Aušvica i ti su podaci bili zaista vrijedni za novu postavku izložbe ex-Jugoslavije u Aušvicu – kazao je.

Tauber je također naveo da Arhiv Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine nije direktno vezan za postavku muzeja u Aušvicu, ali fotografije i dokumenti koji se prikupe i sistematizuju u arhivu bit će korišteni i za novu postavku.

Blok 17 bivšeg logora Auschwitz izgrađen je 1941. godine za smještaj sve većeg broja zatočenika njemačkog nacističkog koncentracijskog logora i logora istrebljenja. Većina od 20.000 deportiranih iz Jugoslavije prošla je kroz Blok 17. Nakon što je Memorijal i muzej Auschwitz-Birkenau odlučio smjestiti nacionalne izložbe, Blok 17 postao je dom jugoslavenskog paviljona 1963. godine. Međutim, nakon raspada Jugoslavije, ovaj je paviljon na kraju zatvoren, te od 2009. godine je bio prazan.

Auschwitz Birkenau German Nazi Concentration and Extermination Camp (1940-1945) 1979. godine uvršten je na UNESCO Listu svjetske baštine.