Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banjalučka filharmonija otvorila Vareš Classic Festival

banjalucka filharmonija – Vares Classic Festival

Koncertom Banjalučka filharmonija, pod ravnanjem dirigentice Vanese Kremenović, uz soliste – sestre Andreu i Ivanu Nikolić te nizozemskog violončelista Basa Jongena, u četvrtak je u Varešu otvoren Peti međunarodni festival komorne glazbe VaClaF.

Progrem je započeo uvodnim riječima Petra Jelića, predsjednika udruge „Emil Milo Cipra“, koja organizira festival te župnika Vareške župe fra Mirka Majdandžića, priopćili su organizatori.

Fra Mirko se osvrnuo na temu festivala „Zajedno“ te pozvao nazočne da se zajedno, u svim svojim različitostima, udruže kako bi dalje unaprjeđivali Vareš.

Petar Jelić osvrnuo se na povijest Festivala, koji je započeo 2009. Miholjskim koncertom, naglašavajući veliki napredak koji se postigao u zadnjih osam godina, zahvaljujući svima uključenima u ovaj projekt na čelu s umjetničkom direktoricom Andreom Nikolić.

Austrijsko veleposlanstvo u BiH već nekoliko godina jedan od glavnih sponzora Vareš Classic Festivala, a uvodnom koncertu nazočio je i austrijski veleposlanik u BiH Martin Pammer, koji je čestitao svim zaslužnima za organizaciju Festivala te izrazio zadovoljstvo što je Veleposlanstvo Austrije u mogućnosti podržati projekt.

Sljedećih osam dana Vareš će ugostiti brojne glazbenike i kulturne djelatnike, a Vareš Classic Festival zatvorit će tradicionalni Miholjski koncert – “BaRock Together” u subotu, 23. rujna.