Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cjelodnevnim programom sutra se zatvara Festival “Sarajevska zima”

ibro spahic333

Cjelodnevnim programom sutra će biti zatvoreno ovogodišnje 34. izdanje Internacionalnog festivala “Sarajevska zima”, koji je tokom 43 dana ugostio umjetnike i njihova djela iz BiH i 47 zemalja Evrope i svijeta.

Program će obuhvatiti niz kulturnih događaja, među kojima su izložbe “Drugo lice umjetnosti” i “Novo lice umjetnosti”, ulična radionica koju će u Titovoj ulici održati Alma Suljević, modna revija “Sarajevske face pod šeširima” u Bošnjačkom institutu, poetski događaj “Drugo lice pjesnikinja” u Bošnjačkom institutu te predstava “Jedvanosimsoboakalomistobo” reditelja Aleša Kurta u Sarajevskom ratnom teatru SARTR.

Festival zadnjeg dana donosi i ponoćni dio programa – u Štrosmajerovoj ulici i na Trgu fra Grge Martića bit će predstavljena inicijativa “Sarajevo, kulturna prijestolnica Evrope 1993-2018”, a tačno u ponoć “Sarajevska zima” će obilježiti 20. godišnjicu od dobijanja Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, kao i Svjetski dan vode.

Nešto iza ponoći bit će objavljen moto narednog, 35. festivalskog izdanja.

Festival je ove godine predstavio 30 likovnih programa (samostalnih i kolektivnih međunarodnih izložbi), 105 filmskih ostvarenja, 16 koncerata, 15 književnih susreta, 17 teatarskih predstava (drama, opera, balet, savremeni ples), 12 art radionica, 10 dječijih programa i posebno učešće svih obdaništa JU Djeca Sarajeva.

Počasni gost Festivala Republika Bugarska i specijalni gosti iz NR Kine, Južne Koreje, Japana i Indije predstavili su se sarajevskoj publici sa 12 programa.

Događaji “Sarajevske zime” održani su na 79 lokacija i 45 filmskih, galerijskih, pozorišnih i muzičkih scena, obrazovnih institucija te na olimpijskim planinama.

Festival je obilježio i 25. godišnjicu stalnog pokroviteljstva UNESCO-a i Vijeća Evrope, od 1993. do danas te 20. godišnjicu projekta Concert hall Sarajevo.

“Sarajevska zima” je kandidovala Sarajevo za organizaciju XX Bijenala mladih umjetnika Evrope i mediterana 2021.