Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stiže Audi Q1

Audi Q1

Audi je potvrdio razvoj najmanjeg modela iz porodice Q, a poznato je i kad će stići na evropske ceste.

Najmanji član crossoverske porodice na tržište će stići nakon komercijalno zanimljivijeg Q4, ali i superluksuznog Q8 koji ćemo ugledati već ove godine. Kad se sve zbroji, maleni Q1 na tržištu bi se trebao pojaviti u naredne dvije godine, doznaje britanski AutoExpress.

Za razliku od BMW-a i Mercedesa, premium proizvođač iz Ingolstadta u ponudi ima i dostupniji model. To je A1 kojem prodaja i nije toliko loša, a nasljednik je vrlo izgledan već ove godine. Q1 bi pak trebao biti odgovor na ono što kupci traže, a koristio bi postojeću osnovu novog A1.

Sve se vrti oko novca, a isto je potvrdio i Bram Schot, šef prodaje u Audiju, koji je za britanski magazin izjavio da se SUV trend ne može ignorirati i nastavio: “O budućoj gami odlučujemo na osnovi poslovnih prilika. Ali nemojte se iznenaditi ako auto vidite za dvije ili tri godine, pošto mi brzo reagiramo na zahtjeve tržišta.”

Kad stigne na tržište Q1 će platformu i motorizaciju dijeliti s gradskim minijima kao što su Seat Ibiza i novi VW Polo, a to znači i 1.0 TSI trocilindraše, ali i neki oblik hibridnog pogona. Pritom ne treba zaboraviti da će Audi paralelno lansirati e-tron modele, a mirovati neće ni Audi Sport. Potvrđeni su SQ2, RS Q5 i RS Q8, sve atraktivni modeli izuzetnih performansi.