Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodijeljene nagrade pobjednicima konkursa “Moja BiH – moje naslijeđe”

FNA_49045

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH organizirala je danas u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo svečanost dodjele nagrada učenicima, pobjednicima konkursa u okviru kampanje “Moja Bosna i Hercegovina- moje naslijeđe”, realizirane u okviru projekta rekonstrukcije zgrade Društva Crvenog krsta BiH.

Kampanja je počela u proljeće prošle godine, kada su organizirana predavanja u osnovnim školama u Sarajevu koje su učestvovale u projektu: OŠ “Grbavica II”, OŠ “Hrasno”, OŠ “Malta”, OŠ “Osman Nakaš”, OŠ “Vladislav Skarić”, OŠ “Meša Selimović” i OŠ “Safvet-beg Bašagić”. Predavanjima je prisustvovalo više od 250 učenika.

Nagrade su podijeljene u dvije kategorije: I kategorija za učenike od I do V razreda, a II kategorija za učenike od VI do IX razreda.

Učenicima su ih uručili pomoćnica izvršnog dužnosnika Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Mirela Mulalić-Handan i direktorica Ureda za odnose s javnošću u Ambasadi SAD-a u BiH Leah Pease.

Mirela Mulalić-Handan je istaknula značaj kampanje koja se realizira od 2006. godine uz kontinuiranu podršku Specijalnog Fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH. Ovaj put za projekt i kampanju osigurano je 120.000 američkih dolara.

Navela je da bez pomoći tog Fonda kampanja ne bi ni mogla biti realizirana, te se zahvalila na dosadašnjoj saradnji, uz nadu da će biti nastavljena i u budućnosti. Ocijenila je također posebno važnim što je kampanja usmjerena na mlade kako bi shvatili značaj zaštite i očuvanja bogatog kulturno-historijskog naslijeđa BiH, kroz isticanje bogatstva i jedinstvenosti bh. tradicije i kulture, te činjenicu da je kulturno naslijeđe unikatno, nezamjenljivo i sastavni dio našeg identiteta.

Ovogodišnja kampanja realizirana je pod motom “Naslijeđe i vandalizam”, jer je u prvoj fazi rekonstrukcije zgrade Crvenog krsta na fasadi bio postavljen zaštitni lim koji je odmah ispisan grafitima.

Direktorica Ureda za odnose s javnošću u Ambasadi SAD-a Leah Pease rekla je da je svečanost posvećena nagrađenim učenicima, ali i obilježavanju druge faze rastauracije zgrade Crvenog križa u BiH.

– Uime ambasadorice SAD-a u BiH nadamo se da će zgrada biti uskoro i otvorena i da će služiti kao magnet i mjesto gdje će ponovo ljudi dolaziti, družiti se, uživati u kulturnim manifestacijama. Da će jednostavno biti jedna od turističkih atrakcija grada – istaknula je ona.

Pease se nada da će završetkom druge faze restauracije te zgrade i drugi ljudi, organizacije i institucije prepoznati važnost ovakvih projekata i odlučiti da i sami budu dio njih kako bi svi zajedno slavili zajedničko naslijeđe BiH i zajedničku budućnost.

Cilj kampanje bio je informirati i podučiti djecu do koje granice seže kreativnost, a kada to prelazi u vandalizam i bezakonje. Za to je bio angažiran arhitekt – umjetnik uličnog slikarstva Mensur Demir, koji je djeci na predavanjima objasnio razliku između vandalizma i ulične umjetnosti (street art). Pored predavanja o street artu, bila su organizirana i predavanja o nacionalnoj baštini i njenoj zaštiti.

Zgrada Društva Crvenog krsta u Sarajevu proglašena je nacionalnim spomenikom BiH, Odlukom Komisije 2009. godine. Podignuta je u sklopu akcije izgradnje većeg broja objekata Društva Crvenog krsta Kraljevine Jugoslavije krajem dvadesetih i tridesetih godina 20. vijeka. Izvedena je prema konkursnom rješenju iz 1928. godine arhitekte Helen Baldasara, koji stvara u Sarajevu u periodu između dva svjetska rata u duhu moderne. Osobenost ovog projekta je što je jedini objekt takve vrste u BiH, a koji je imao funkciju zdravstvene i prosvjetne ustanove, te se u njemu nalazila i kinodvorana.