BiH

Novcem od klirinškog duga gradit će se brza cesta Lašva – Travnik

27/03/2017

Federacija BiH će svoj dio sredstava od 116 miliona eura ruskog klirinškog duga utrošiti za izgradnju brze ceste od Lašve prema Travniku.

Raspodjelom sredstava od klirinškog duga najveći procenat pripada FBiH i to oko 131 milion KM Federaciji BiH, Republici Srpskoj nešto više od 65 miliona KM, državnim institucijama 22,7 miliona KM i Brčko disktriktu 6,8 miliona KM.

“Ovog ljeta počinje prva faza gradnje brze ceste Lašva-Nević Polje-Travnik. Radi se o dionici dugoj gotovo 24 kilometra, a investicija se procjenjuje na oko 183 miliona eura”, kazao je za Fenu direktor preduzeća Autoceste FBiH Adnan Terzić.

Naplatom klirinškog duga obezbijeđeno je već 120 miliona, dok će se preostali iznos sredstava tražiti iz drugih izvora finansiranja.

Izgradnja brze ceste od Lašve prema Travniku, a zatim i dalje prema Jajcu jedan je od strateških infrastrukturnih projekata Vlade FBiH. Za izgradnju ceste od Travnika do Jajca potrebno je oko 550 miliona KM.

Radi se o brzoj cesti s dva odvojena kolovoza, svaki s po dvije saobraćajne trake širine tri i po metra. Na dionici su planirana tri tunela i 18 mostova i vijadukata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.