Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dokumentarac “Scream for me Sarajevo” pobjednik DOKUArta

sfms_scream_for_me_sarajevo

Bosanskohercegovački dokumentarni film o koncertu engleskog pjevača Brucea Dickinsona u ratnom Sarajevu “Scream for me Sarajevo” redatelja Tarika Hodžića pobjednik je 12. DOKUArta, međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Bjelovaru, s najboljom ocjenom publike u povijesti festivala.

Film prati događaje vezane uz nastup Brucea Dickinsona, frontmena grupe Iron Maiden, u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru u zimu 1992. Svoju je premijeru imo na 22. Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija natjecateljskog programa dokumentarnog filma, Nagradu za ljudska prava i Nagradu publike za najbolji dokumentarni film.

Međunarodni festival dokumentarnog filma 12. DOKUArt prikazao je od 30. rujna do 6. listopada u bjelovarskom Kulturnom i multimedijskom centru sedam dokumentarnih filmskih ostvarenja po izboru selektorice Rade Šešić.

U sedam festivalskih dana bjelovarska je publika mogla pogledati ostvarenja iz Nizozemske, Njemačke, Italije, Rusije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a zajednički im je nazivnik, po riječima izbornice Šešić, poticanje na promišljanje o različitostima među kulturama.

“Ovogodišnjom selekcijom htjeli smo potaknuti razmišljanje o drugim kulturama i načinu života izvan Europske unije, o ljudima koji dolaze u Europu. Europa danas nije ona ista Europa koja će biti za deset godina. Zahvaljujući autorima, uspjeli smo se barem nakratko staviti u kožu drugog čovjeka, u situacije u kojima se vjerojatno nikada nećemo naći, te propitati sami sebe i vlastite stavove”, rekla je Šešić.

Izrazila je posebno zadovoljstvo odazivom autora “koji u Bjelovar rado dolaze jer prepoznaju bliskost i neposredan kontakt s publikom”, javila je Hina.

Festival organizira Udruga za promicanje kulture DOKUart, a održava se uz pokroviteljstvo Grada Bjelovara, potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, te podršku Hrvatskog filmskog saveza.