Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Godišnjica koncerta Brucea Dickinsona

U BKC-u projekcija filma “Scream for me Sarajevo”

scream for me555

Film je prikazan na više od 20 festivala širom svijeta, a samo u Velikoj Britaniji je igrao u više od 150 kina

Na godišnjicu održavanja koncerta legendarnog pjevača Brucea Dickinsona i njegovog benda u Bosanskom kulturnom centru Kantona Sarajevo, 13. decembra bit će održana projekcija filma „Scream for me Sarajevo“.

Iz Bosanskog kulturnog centra (BKC) je saopćeno da film, za koji postoji mišljenje da je jedan od najznačajnijih u poslijeratnoj historiji BiH, prati događaje oko dolaska frontmena kultne grupe Iron Maiden u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je održao koncert BKC-u.

Film je prikazan na više od 20 festivala širom svijeta, a samo u Velikoj Britaniji je igrao u više od 150 kina.

Producentska kuća iz Sarajeva „Primetime production“ je potpisala ugovor za svjetsku kino distribuciju s poznatom distributerskom kućom Eagle Rock Entertaiment, na osnovu čega je ovaj dokumentarni film bio prikazan u više od 500 kino dvorana u Evropi i svijetu.

– Velika zainteresovanost distributera širom svijeta i reakcije publike prilikom projekcije ovog filma su pokazatelji koji govore da se radi o jednom od najvećih filmskih uspjeha poslijeratnog bosanskohercegovačkog filma – navode iz BKC-a.

Film je osvojio deset nagrada i brojna priznanja, između ostalih i nagradu „Film sedmice“ u okviru EDN-a „European Documentary Network”. Film predstavlja jedinstveni testament života u opkoljenom Sarajevu za vrijeme rata, a svoj je put započeo na Sarajevo Film Festivalu gdje je osvojio najveću ocjenu publike svih vremena.

Ovo je posljednja sarajevska projekcija, a ujedno i jedna od posljednjih svjetskih projekcija filma na velikom platnu, a održat će se na godišnjicu koncerta, 13. decembra u 20 sati.

Ulaznice po cijeni od sedam KM se mogu kupiti na blagajni BKC-a. Film se prikazuje u suorganizaciji između „Prime Time“ produkcije i JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo.

Odlukom Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Bruce-u Dickinson-u je dodijeljeno priznanje “Počasni građanin Sarajeva”. Pjevaču legendarnog benda Iron Maiden i jednom od najznačajnijh imena svjetske heavy metal scene će ova nagrada biti uručena na Dan grada Sarajeva, 6. aprila, 2019. godine, kada će Dickinson doći u Sarajevo. Također, početkom iduće godine započet će televizijska distribucija filma „Scream for me Sarajevo“, a u toku su pregovori oko njegovog prikazivanja na Britanskoj televizijskoj kući BBC, 6. aprila iduće godine.

Inače, sama Ideja o snimanju dokumentarnog filma „Scream For Me Sarajevo“ potekla je od autora Jasenka Pašića, koji je obavio cjelokupno istraživanje i kontaktirao osobe koje su dale izjave korištene u ovom filmu. Producent filma je direktor „Prime Timea“ Adnan Ćuhara, a režiser je Tarik Hodžić, u saradnji sa koproducenticom Tatjanom Bonny iz Londona.

Dickinson je 14. decembra 1994. godine održao koncert u Bosanskom kulturnom centru u opkoljenom Sarajevu. Organizator koncerta je bio UNPROFOR u saradnji s lokalnim kulturnim ustanovama. Koncert je održan kao posljednji na svjetskoj turneji kojom je promovisan album “Balls to Picasso”. Obišli su i sirotište, napravili manji koncert u vatrogasnom domu i priredili zabavu za domaćine i vojnike UNPROFOR-a. Zbog mogućeg granatiranja, koncert u Bosanskom kulturnom centru održan je u tajnosti. Iako pod opsadom, Sarajevo je na tren zaboravilo užase rata. Bio je to tračak nade i poruka ljudima da neko na njih ipak nije zaboravio – navodi se u saopćenju BKC-a.