Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podrška Plenkovića

Hrvatski Sabor raspravlja o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH

sabor republike hrvatske

U Deklaraciji se, koja na 20 stranica sadrži šest točaka, upozorava na navodnu marginaliziranost Hrvata u Bosni i Hercegovini

Na prijedlog saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, hrvatski Sabor danas raspravlja o Prijedlogu Deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu te države, javlja Anadolu Agency (AA).

Usvajanje Deklaracije jučer je ponovno podržao i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je poručio da očekuje da će se Deklaracija usvojiti te da će se Hrvatska kao supotpisnica Daytonskog sporazuma nastaviti boriti za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

“Izigravanje onoga što je dogovoreno u Daytonu nije dobro i nije zdravo za demokraciju u BiH i naša je poruka jasna: niti jedna članica EU nije više angažirana od Hrvatske na ubrzanju procesa približavanja BiH Europskoj uniji“, poručio je jučer Plenković.

U Deklaraciji se, koja na 20 stranica sadrži šest točaka, upozorava na navodnu marginaliziranost Hrvata u Bosni i Hercegovini te se traže konsenzualne izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona koje bi trebale osigurati harmonizaciju odnosa njena tri konstitutivna naroda i ravnopravnost svih građana.

Protiv Deklaracije jasno je istupila Vesna Pusić, zastupnica GLAS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske, koja smatra da Sabor ovim zadire u unutarnja pitanja susjedne države.

Protiv Deklaracije, koju je nazvao štetnom, je i zastupnik SDP-a Nenad Stazić koji je tijekom rasprave ustvrdio kako se ova inicijativa pokrenula “tek nakon što je Dragan Čović izgubio izbore u BiH”.

Kako će glasati pojedini klubovi u Saboru, bit će jasno sutra, kada će glasanje o Deklaraciji biti provedeno.

Hrvatski sabor u petak završava redovno jesensko zasjedanje.