Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pozorište lutaka u Mostaru

Druga repriza predstave “O nježnosti”

predstava o njeznosti

Predstava je pogodna za sve uzraste – djecu i odrasle

U nedjelju, 26. januara sa početkom u 11 sati Pozorište lutaka u Mostaru će izvesti drugu reprizu predstave „O nježnosti“ autorice i rediteljice Ines Pašić. Predstava je za par izvođenja dobila pozitivne kritike mostarske publike i po svojoj formi i načinu izražaja je okarakterisana kao teatarski iskorak na prostoru Bosne i Hercegovine.

O PREDSTAVI… „O NJEŽNOSTI“

„O nježnosti” je splet scena iz života viđenih iz ugla koji nema ambiciju da donosi sudove ni o komu i ni o čemu. To su svakodnevne situacije pune “malih i velikih” sukoba i proturječnosti humoristične i poetske prirode. Svi ti momenti, iako različiti, imaju nešto zajedničko. To je moć nježnosti koja preobražava tragikomične situacije u katarzično teatarsko i ljudsko iskustvo.

Scenske tehnike kojima se glumci služe su tjelesne i ritmičke figure, pantomima i animacija predmeta. Muzička podloga je važan elemenat koji snaži scenski sadržaj.

U vrijeme velikih tehnoloških dostignuća mnogi umjetnici imaju potrebu vratiti se iznimnoj jednostavnosti. Ta potraga za suštinskim u zahtjevnoj lutkarskoj i glumačkoj igri je metafora potrage za onostranim u svima nama. Otkriti moć nježnosti i svu njenu duhovnu snagu posebno je iskustvo koje mijenja svijet mijenjajući shvatanje o njemu. Pretočiti tu ideju u scensku igru je izazov koji predstava „O nježnosti” želi istraživati i podijeliti sa publikom. (Ines Pašić)

Predstava je pogodna za sve uzraste – djecu i odrasle.

Ulaznice za drugu reprizu po cijeni od 5 KM mogu se rezervisati na email: marketing@plm.ba ili porukom na Facebook stranici „Pozorište lutaka Mostar“.