Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GRUPA PRAVDA ZA DAVIDA

“Spriječite sramno imenovanje Darka Ćuluma za direktora SIPA-e”

culum2301

Iz neformalne grupe građana “Pravda za Davida” najavili su da će, ako se ne odustane od imenovanja Ćuluma, pozvati građane i svu domaću i međunarodnu javnost da “pomognu u sprječavanju ovog sramnog poteza koji je plod stranačkog dogovora Milorada Dodika i Fahrudina Radončića”

Vijeće Okružnog suda u Banjaluci je 27. decembra prošle godine donijelo odluku povodom zahtjeva nekoliko građana, članova neformalne grupe “Pravda za Davida”, za zaštitu sloboda i prava zajamčenih Ustavom Republike Srpske, koja su, prema njihovom mišljenju, ugrožena postupanjem policijskih službenika. Zahtjev članova grupe “Pravda za Davida” odnosi se na direktora Policije RS Darka Ćuluma, kojega je ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić predložio za novog direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), piše Žurnal.

“Pred Okružnim sudom u Banjaluci vodi se postupak za zaštitu sloboda i prava zajamčenih Ustavom Republike Srpske pod brojem 11 0 U 024911 19, a povodom zahtjeva koji je podnesen Sudu 25.06.2019. godine. U istom predmetu je na sjednici vijeća ovog suda, održanoj 27.12.2019. godine, donesena odluka, koja je otpremljena strankama u postupku dana 23.01.2020. godine”, navedeno je u odgovoru iz Okružnog suda dostavljenom Žurnalu.

Još je odgovoreno da “ne mogu dobiti na uvid odluku Sudskog vijeća, jer nisu strana u postupku”.

POŠTA PUTUJE DVA DANA

Zanimljivo je da je u odgovoru iz Okružnog suda navedeno da je odluka upućena strankama u postupku 23. januara, odnosno dva dana nakon što je Žurnal postavio pitanja o tom predmetu, a cijelih 27 dana otkako je Sudsko vijeće donijelo odluku. Interesantno je da do petka popodne, 24. januara, članovima grupe “Pravda za Davida” nije dostavljena odluka. Poštar nikome od njih nije tim povodom zazvonio na vrata, a više je nego čudno da pošta od jedne do druge adrese u istom gradu putuje dva dana.

“Čekamo poštara sada. Malo je ‘čudno’ da se odluka na koju čekamo sedam mjeseci donosi sada kada je aktuelno imenovanje Ćuluma za direktora SIPA. Naslućujemo li kakva će odluka biti?”, napisao je na svom Facebook profile aktivista “Pravde za Davida” Ozren Perduv.

Zahtjev Okružnom sudu je podnesen još u junu prošle godine, prvenstveno protiv direktora Policije RS Darka Ćuluma, a na odluku Sudskog vijeća čekalo se sedam mjeseci,iako zakon propisuje da u takvoj vrsti postupaka sud treba hitno da reaguje.

DVIJE KRIVIČNE PRIJAVE

Transparency Interenational BiH (TI BiH) je prije više od godinu dana podnio dvije krivične prijave protiv više pripadnika policije RS. Jednu, zbog krivičnog djela “Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja” i drugu, zbog “Povreda ravnopravnosti građana”.

TI BIH je 29. Decembra 2018. godine, a potom 2. aprila 2019. godine, dostavio krivičnu prijavu, kao i dopunu krivične prijave Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka povodom brutalnog napada policije na građane Banjaluke tokom skupova “Pravda za Davida” 25. decembra 2018. godine, kao i dešavanja u noći 30. a 31. decembar 2018. godine, kada su ljudi na Trgu Krajine masovno hapšeni.

TI BiH je u junu 2019. godine podnio još jednu krivičnu prijavu protiv policijskih službenika zbog krivičnog djela “Povreda ravnopravnosti građana”, povodom dešavanja u porti crkve Hrista spasitelja u Banjaluci i okolini crkve u periodu od 10. do 16. juna prošle godine. Policija je u tom periodu, bez ikakvog zakonskog osnova, legitimisala i privodila na saslušanje građane koji su se okupljali u crkvenom dvorištu i palili svijeće za ubijenog mladića Davida Dragičevića. Nakon što su protjerani iz crkvene porte, građani su nastavili da se okupljaju u parkiću pored, a policija je nastavila da ih bespravno legitimiše i privodi.

“Oba krivična predmeta se nalaze u radu kod postupajućih tužilaca i u fazi su provjera navoda podnesenih krivičnih prijava”, odgovoreno je Žurnalu iz Okružnog tužilaštva Banjaluka.

SPRIJEČITE SRAMNI POTEZ

Direktorica TI BiH Ivana Korajlić ocijenila je da je nejasno zašto tužiocima treba toliko mnogo vremena da provjere navode iz krivičnih prijava, s obzirom na to da je TI BiH, uz prijave, dostavio i video snimke na kojima se jasno vidi ponašanje policajaca, koje je, kako je istakla, lako identifikovati.

“Paradoksalno je, ali moram reći da je ohrabrujući odgovor iz Tužlaštva da uopšte još rade na tim prijavama, jer su krivične prijave TI BiH, koje smo ranije podnosili, odbijane u roku od dvije nedelje“, izjavila je Korajlić za Žurnal.

Ona je dodala da TI BiH i dalje instistira da se utvrdi odgovornost policajaca koji su primijenili brutalnu silu prema građanima Banjaluke i da se oni adekvatno kazne.

TI BiH, kao i grupa “Pravda za Davida” pozvali su Savjet ministara BiH da odbije prijedlog ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića o imenovanju Darka Ćuluma za direktora SIPA.

TI BiH je naglasio da je Ćulum bio na čelu Policije RS u periodu kada je ova institucija bila suočena sa ozbiljnim optužbama na pojave kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Iz neformalne grupe građana “Pravda za Davida” najavili su da će, ako se ne odustane od imenovanja Ćuluma, pozvati građane i svu domaću i međunarodnu javnost da “pomognu u sprječavanju ovog sramnog poteza koji je plod stranačkog dogovora Milorada Dodika i Fahrudina Radončića”.

Funkcija direktora SIPA-e, kao i drugih policijskih agencija, kako su naveli, po zakonu bi morala biti profesionalna i lišena svakog partijskog uticaja.