Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ensar Berber: Hvala Sarajevu, mom ocu je ukazana velika čast

berber_izlozba_vijecnica_1

Galerist Ensar Berber, koji brine o bogatoj likovnoj ostavštini svog oca, jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika Mersada Berbera, emotivno je dočekao jučerašnju odluku Gradskog vijeća Sarajeva koje je dalo prethodnu saglasnost za zaključivanje ugovora o zakupu poslovnih prostora sa Općinom Stari Grad Sarajevo, a radi uspostave Muzeja “Mersad Berber” odnosno stalne postavke “Galerije Berber”, javlja bh. informativni servis INS.

– Odlukom Gradskog vijeća ukazana je velika čast mom rahmetli ocu da sa svojim slikama kroz “Muzej Mersad Berber” konačno doživi svoje trajno prisustvo u gradu i državi iz koje dolazi. Obitelj Berber kroz Fondaciju Mersad Berber preuzima ulogu da kroz budući “Muzej Mersad Berber” prezentira javnosti veliki opus iz svog privatnog fundusa i na taj način ostavštinu da sačuva intaktnom – rekao je Berber.

U ime obitelji Berber zahvalio je gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki na inicijativi i ustrajnosti u sprovođenju te zamisli, načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću na iskazanoj kooperativnosti u iznalaženju adekvatnog prostora, a gradskim vijećnicima na prihvatanju prijedloga.

– Koristim ovu prigodu da još jednom zahvalim članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću na velikoj potpori i pokroviteljstvu netom završene retrospektivne izložbe u Vijećnici – istakao je Berber za INS.

Pod pokroviteljstvom Izetbegovića u julu je održana prva posthumna retrospektivna izložba Mersada Berbera “Alegorija Bosne”, koja je u javnosti ocijenjena kao kulturni događaj godine.