Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustavni sud BiH odbacio zahtjev 38 predstavnika Narodne skupštine RS

ustavni_sud_ljubic7

Ustavni sud Bosne i Hercegovine održao je 28. septembra 2017. godine 106. plenarnu sjednicu.

Ustavni sud BiH je odlučivao o jednom broju zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona i apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Odlučujući u predmetu broj U 4/17, Ustavni sud BiH je odbacio kao nedopušten zahtjev 11 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona zbog nenadležnosti Ustavnog suda BiH za odlučivanje.

S obzirom na to da je zahtjev odbačen kao nedopušten, Ustavni sud nije posebno razmatrao prijedlog podnosilaca zahtjeva za donošenje privremene mjere.

Odlučujući u predmetu broj U 5/17, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbacio kao nedopušten zahtjev trideset osam predstavnika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o uslovima za izdavanje licence i kvalifikacijske kartice vozača zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Odlučujući u predmetu broj U 6/17, Ustavni sud BiH je odbio zahtjev dvadeset šest predstavnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH za ocjenu ustavnosti člana 3.15. Izbornog zakona BiH.

Podsjećamo, tim su zahtjevom osporene odredbe Izbornog zakona BiH kojim je reguliran postupak glasanja bh. državljana koji privremeno žive u inostranstvu u dijelu koji se odnosi na njihovu obavezu da se prije svakih izbora prijave radi uvrštavanja u Izvod iz centralnog biračkog popisa da bi glasali putem pošte, ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP-ima) BiH.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici bit će objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (www.ustavnisud.ba).