Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ibrahim spahić

Festival GRAD u znaku kreativnog oblikovanja grada

Festival GRAD
Foto: Fena

VII Internacionalni Festival GRAD, koji organizuje Kreativni tim briljantnih mladih stvaralaca traje od 29. augusta do 21. septembra ove godine.

Osnivač i Art direktor Festivala GRAD Ibrahim Spahić izjavio je da je ovogodišnji festival u znaku kreativnog oblikovanja grada, građana i umjetnika Sarajeva i obilježavanja najznačajnijih dijelova onoga što mi zovemo kvartovi, mahale, odnosno vlastite životne sredine.

Najavljujući sadržaje Festivala u narednih deset dana, Spahić je izdvojio da će u Gimnazijskoj ulici i Kampusu UNSA 21. septembra, na Međunarodni dan mira, biti upriličen Mediteranski meeting mira sa koga će učesnici uputiti poruke za život, slobodu, mir i za opstanak čovječanstva.

-U okviru programa Festivala GRAD umjetnica Violeta Smailović Huart, poznata violinistkinja, svirat će kompozicije za ulicu snova, Štrosmajerovu, a akademski skulptor Adis Lukač napravio je interesantan rad o Evropi i Zeusu koji će konfrontirati sa iskustvom i refleksijama učenika sa kojima radi u Školi primjenjenih umjetnosti – rekao je Spahić na pres-konferenciji upriličenoj u vrtu Prve gimnazije, najstarije srednje škole u BiH.

Traje do 21. septembra

Spahić je najavio i veliki koncert koji će održati pijanista Zlatan Božuta u povodu poziva da se poslije 25 godina konačno krene sa izgradnjom koncert hola na Marijin dvoru, kao i niz drugih događaja, muzičkih, likovnih koje će posjetioci imati priliku vidjeti, prije svega, kako je rekao, kao odgovor na temu – kreativni ljudi oblikuju u životnoj sredini vlastiti prostor unutar biodiverziteta u kojem živimo.

Violeta Smailović Huart, violinistica s adresom u Parizu, Sarajka rođena u porodici istaknutih muzičara, navela je da su u vrijeme dok je odrastala Štrosmajerovu ulicu nazivali ulicom snova i da se klasična muzika čula danju i noću.

-U okviru Festivala u četvrtak ćemo napraviti kratki performans i svirat ću, kao nekada, muziku moga oca Avde Smailovića i još par kratkih iznenađenja – izjavila je Smailović Huart.

Govoreći o svom radu akademski skulptor Adis Lukač je rekao da je riječ o svojevrsnoj antičkoj temi i predstavljanju Evrope i Zeusa, te da je cilj da se na njegovu sliku koja je urađena na platnu prikupe kreativne refleksije mladih ljudi, učenika.

VII Internacionalni Festival GRAD, koji organizuje Kreativni tim briljantnih mladih stvaralaca traje od 29. augusta do 21. septembra ove godine.