Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Festival multikulture uz učešće autora iz BiH počinje u Luksemburgu

Luxembourg-2

U Luksemburgu će sutra početi martovski festival multikulture, na kojem će se predstaviti više od sto zemalja svijeta uz posjetu više od trideset hiljada ljudi, a svake godine gostuju i pisci i slikari s Balkana, najčešće iz BiH i Crne Gore.

– To su dani kada je cijeli Luksemburg u znaku ovog značajnog festivala koji organizuje Udruženje CLAE Luksemburg. To je 34. festival emigracije, kulture i stanovništva, tako bi doslovno glasio prijevod imena festivala s francuskog jezika ili, kako ga mi popularno zovemo, Festival multikulture, što on u biti i jeste – izjavio je Feni književnik Faiz Softić koji je i u organizaciji Festivala.

Već 34 godine Luxexpo Luxembourg je domaćin Festivala migracije, kulture i državljastva (Festival des migrations, des cultures et de la citoyenneté), događaja koji je prvobitno osmišljen kao politički iskaz slave jednakosti između različitih nacionalnosti, prije svega “stare migracije” stanovništva Italije, Portugala i Španije s luksemburškim starosjediocima.

U 2000. godini festival je službeno preimenovan u kulturni događaj čiji cilj jeste upoznavanje o običajima i kulturnom baštinom svih onih koji su se doselili u zemlju (danas je u Luksemburgu registrovano oko 170 nacionalnosti), i čija bit je jedostavno sadržana u rečenici “različitosti su ono što nas ujedinjuje”.

Osim udruženja koja se predstavljaju na festivalu i koncerata koji se održavaju tokom svih festivalskih večeri, u sklopu festivala održava se i festival suvremene likovne umjetnosti, kao i salon knjige, na kojem će se, pored autora i autorica iz Luksemburga, ove godine predstaviti autori i autorice iz Albanije, Poljske, Portugala, Španije, Italije, Grčke, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Jedna od gošći Festivala je mlada pjesnikinja Naida Mujkić koja je u izjavi za Fenu rekla da će o njenoj poeziji govoriti profesorica s Filozofskog fakulteta u Nikšiću Ksenija Rakočević, te da je raduje odlazak u Luksemburg jer ranije nije bila na sličnom festivalu.

– Ipak još više me raduje mogućnost da kroz jezik poezije (dakle, žanra koji je danas potpuno marginaliziran, i to ne samo u BiH) predstavim kulturni prostor iz kojeg ja potičem, a koji je vrlo kompleksan, i koji sam, kao takav, između ostalog u svojoj poeziji, pokušala opisati i pozicionirati – kazala je ona.

Kako se radi o specifičnom festivalu, navodi ona, još ne može govoriti o svojim očekivanjima, ali draga joj je spontanost. Naglašava da gdje god je do sada učestvovala na festivalima, a samo u prošloj godini gostovala je na tri velika književna festivala u Turskoj, nije imala nekakav detaljno razrađen plan kako da se predstavi publici.

– Radije pustim da moja poezija govori mjesto mene. I ona to radi, ona ne samo da govori za mene, nego me i štiti i do sada sam, zahvaljujući isključivo svojim pjesmama obišla mnoga lijepa mjesta na svijetu i upoznala zanimljive ljude od kojih su mi neki postali prisni prijatelji – ističe Naida Mujkić.

Na Festivalu koji se održava 3.4. i 5. marta, osim Naide Mujkić, učestvovaće i Ksenija Rakočević i Dijana Tiganj iz Crne Gore, Selma Hadrović – Schauls, koja živi u Luksemburgu a dolazi iz Mostara (BiH), pjesnik Edhem Mrđanović porijeklom iz Zavidovića (BiH) koji od 1967. živi u Parizu, Rahim Agović koji živi u Holandiji, a dolazi sa sjevera Crne Gore (Sandžak) i Halil Džananović koji živi u Holandiji, a dolazi iz Srebrenice (BiH).