Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dokumentarni film "Minotaur"

Filandra: Zanimalo me kako predstaviti protok vremena i tok svijesti

filandra
minotaur sff

“U bosanskom javnom prostoru ući s nečim stvarno iskrenim ili intimnim do granice neugodnog mi je djelovalo kao subverzivno”, kaže Filandra

Film bh. reditelja Zulfikara Filandre “Minotaur” dostupan je online gledateljima u cijelom svijetu, putem platforme Ondemand.kinomeetingpoint.ba. Riječ je o eksperimentalnom dokumentarnom filmu koji je autorovo intimno filmsko putovanje kroz labirint vremena, fragmente uspomena i vertigo moderne tehnologije.

“Minotaur” je filmski esej koji pokriva 15 godina autorovog života. Kroz različite formate privatne arhive, od snimaka sa mobitela, Instagram zapisa, dijelova iz autorovih prethodnih filmova, snimaka sa ljetovanja, doživljavamo Proustovsko putovanje kroz fragmente zabilježenog i katarzično suočavanje s prolaznošću, dragim ljudima, poezijom malih stvari i odrastanjem.

U razgovoru za Fenu autor filma Zulfikar Filandra je istaknuo da je film nastao u nezavisnoj produkciji. Podvukao je da mu je čast sarađivati sa SFF-om i Meeting Point platformom, te da prelazak na platformu vidi kao krunu distribucije “Minotaura”.

– U kinu “Minotaur” ima izuzetan zvučni efekt, napada čula sa raznih strana i u nekim dijelovima zvuk je bitniji od slike – no neko ko gleda film kući na laptpopu mislim da ima prednost pregledavanja i premotavanja nekih dijelova koji su dosta brzi. Film je kao slagalica tako da se možda nešto i otkrije u tom sporijem čitanju filma – rekao je Filandra, poredeći iskustvo prikazivanja filma u kinu i na platfomama.

Filandra: Intimno do granice neugodnog

Reditelj filma “Minotaur”, govoreći zašto se odliučio na eksperimentalan filmski izraz i vlastitu priču, naveo je da su različiti ljudi iz različitih sfera prepoznali nešto u “Minotauru” do sad.

– Što je film urađen koristeći moje tijelo i moje prijatelje je možda bio zakon nužnosti za takav film u Bosni. Zašto u našoj kinematografiji nema više “eksperimenta” je možda pravo pitanje zapravo. Mene je više zanimalo kako predstaviti protok vremena i tok svijesti onako kako osjećam danas, mislim da je za sve nas život vrlo fragmentaran i u potrazi za sintezom – zato labirint i čudovišta, zato i takav filmski jezik. Uostalom, u bosanskom javnom prostoru ući s nečim stvarno iskrenim ili intimnim do granice neugodnog mi je djelovalo kao subverzivno, u mojim očima je toga premalo, što je jako dosadno. Ako imamo osjećaj da to sebi ne možemo priuštiti zbog problema s kojima smo pritisnuti – e onda baš uprkos tome- podvukao je Filandra u razgovoru za Fenu.

“Minotaur” je koprodukcija Bosne i Hercegovine i Irske, nastao je kroz crowdfunding kampanju u produkciji Experimental Film Society iz Dublina i Kolumbije iz Sarajeva.

Zulfikar Filandra (Sarajevo, 1989.) je završio pozorišnu i filmsku režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i biznis studije u Dublinu. Trenutno studira i radi na HFG Karlsruheu. “Minotaur” je njegov prvi dugometražni film.