Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

narodno pozorište sarajevo

Gala koncertom domaćih i evropskih muzičkih velikana počinje obilježavanje Dana Evrope

Foto: Fena

Ured Evropske unije u BiH sa brojnim partnerima i građanima proslavlja potencijal BiH kroz bogati i raznoliki program obilježavanja Dana Evrope 2024. u BiH

Gala koncertom renomiranih domaćih i evropskih muzičkih velikana, koji će biti održan večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu, započet će obilježavanje 9. maja – Dana Evrope u Bosni i Hercegovini.

Beethovenovu 9. Simfoniju izvest će orkestar Sarajevske filharmonije, hor Opere Narodnog pozorišta, Rocio Faus (sopran iz Španije), Magdalena Pluta (mezzosopran iz Poljske), Amir Saračević (tenor iz BiH), Daniel Čapkovič (bariton iz Slovačke) te mješani hor Camerata Slovenica iz Slovenije.

Dirigent koncerta bit će Jan Caeyers, belgijski muzikolog i dirigent, jedan od najistaknutijih stručnjaka za Beethovena u Evropi.

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce istaknuo je prethodno da je koncert primjer kako jedno djelo napisano prije stotine godina ujedinjava ljude.

-Među solistima su oni koji ne govore istim jezikom, ali ih note spajaju – tu se razumiju, razumiju poruku koju ta muzika šalje. To je još jedan dokaz da muzika ujedinjuje. Jedinstvena poruka u jednom stihu Beethovenove simfonije, iz 4. stava, ‘svi ljudi na svijetu su braća’ – kazao je Tuce.

Maestro Jan Caeyersom smatra da svirati Beethovena nije samo čin sviranja divne muzike. Kada sviramo muziku, kod slušatelja se pobuđuju duhovni, emotivni osjećaji, što omogućava da se čovjek fokusira i podigne na viši nivo.

Delegacija EU je pružila podršku projektu i najvećim dijelom ga finansira, jer kako je kazao šef Odjela za komunikacije Ureda EU u BiH Ferdinand Koenig, muzika je univerzalni jezik koji prevazilazi sve granice.

U realizaciju projekta uključeno je više diplomatskih predstavništava u BiH i EU, i time je postignuta evropska internacionalna dimenzija.

Ured Evropske unije u BiH sa brojnim partnerima i građanima proslavlja potencijal BiH kroz bogati i raznoliki program obilježavanja Dana Evrope 2024. u BiH.

Dan Evrope 2024. prilika je da se širom Bosne i Hercegovine obilježi i značajan iskorak u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji, u vidu otvaranja pregovora za članstvo, te dodatno istakne jasna poruka Evropske unije kako je budućnost BiH u Uniji, a mjesto BiH u srcu Evrope.

Koncert će se prenositi uživo na LED ekranima na Trgu Susan Sontag s početkom u 19.30 sati.