Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čuvena Baba Penavuša

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Foto: Fena

Visoki pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Hrvatski narodni sabor BiH

Mostarsko proljeće 2024. – 26. Dani Matice hrvatske Mostar počinju večeras u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru izložbom Sofije Naletilić, čuvene Babe Penavuše, iz fundusa Franjevačke galerije i muzeja u Širokom Brijegu.

“Počinjemo 25. aprila izložbom Sofije Naletilić Penavuše iz fundusa Franjevačke galerije i muzeja u Širokom Brijegu, nastavljamo glazbenim, kazališnim, likovnim i književnim programima sve do prve polovice lipnja”, izjavila je ranije predsjednica Matice hrvatske Mostar Ljerka Ostojić.

U glazbenom dijelu programa otvorenja nastupit će etnoskupina Čuvarice.

Na svečanosti će se obratiti akademkinja Ljerka Ostojić, predsjednica MH Mostar, uime generalnog sponzora HT Eroneta, predsjednik Uprave dr. sc. Goran Kraljević te Dragan Marijanović, koji će govoriti o postavu.

Sofija Naletilić Penavuša Rođena je 6. januara 1913. u Mokrom pokraj Širokog Brjega. Djetinjstvo je provela u roditeljskoj kući Penavić, djevojaštvo kod starije sestre u Brotnju radeći težačke poslove. Opismenila se u desetoj godini učeći od starijih sestara i od oca. Plela je i vezla, u čemu je iskazivala osebujnost. God. 1932. udala se za Marijana Naletilića u obližnje Oklaje i rodila šestero djece. Udovicom je ostala 1942. Kipove je počela raditi u svojoj 64. godini. Načinila ih je preko 7000. Dosad je imala 20 samostalnih i približno isto toliko skupnih izložbi. Posmrtno je dobila Grand Prix, INSITA ‘94. u Bratislavi. Preminula je u Oklajima 22. juna 1994.

Visoki pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Hrvatski narodni sabor BiH.