Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodna turneja

Gostujuća predstava o životu Leonarda da Vincija u SARTR-u, na sceni 50 umjetnika

leonardo gostovanje sartr
Foto: Fena

Arduini je kazao da imaju vrlo zanimljive kostime, budući da se radnja dešava tokom renesansnog perioda, te da je svaki detalj prikazan kroz scenografiju i kostimografiju

Predstava „Leonardo“ pozorišne grupe Nestor Theatre Company bit će održana 8. decembra u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR).

Reditelj i koreograf Kevin Arduini, koji je osmislio i ostvario predstavu koja govori o životnom putu Leonarda da Vincija, kazao je da predstava uključuje 50 umjetnika na sceni.

Istakao je da je to jedinstvena predstava te vrste gdje je balet, kao centralni element, ukomponiran s vokalnom interpretacijom i glumom.

Arduini je kazao da imaju vrlo zanimljive kostime, budući da se radnja dešava tokom renesansnog perioda, te da je svaki detalj prikazan kroz scenografiju i kostimografiju.

Naglasio je da se radi o međunarodnoj turneji, te da će prije Sarajeva gostovati u Zagrebu.

-Predstava obrađuje i njegovu posvećenost majci, koja je po njegovom rođenju udaljena od njega i koju je on cijelog života tražio u prekrasnim platnima – kazao je.

Govorit će o njemu, dodao je, i kao umjetniku i kao čovjeku, ali i pitanjima koja su za javnost do sada neotkrivena.

-Predstavit ćemo Firencu u svom zlatnom dobu, ali i neke tamne dijelove tog vremena – istakao je Arduini.

Predstava u Sarajevu gostuje uz pomoć Ambasade Italije i Udruženja italijanih privrednika u BiH, a prihod od ulaznica idu u humanitarne svrhe, Udruženju Il Giardino delle Rose Blu Onlus.

Predsjednik tog udruženja Ermanno D'Onofrio kazao je da se spajanjem Nestor Theatre Company i njegovog udruženja, umjetnost pretapa u solidarnost.

Istakao je da su sredstvima od prodaje karata do sada kupili tri ambulantna kola koja su poslali u Ukrajinu, a da će sredstva iz Sarajeva usmjeriti ka jednoj porodici te Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići.

Generalna sekretarka Udruženja italijanskih privrednika u BiH Alma Viteškić-Dulić i direktorica Teatra SARTR Maja Salkić pozvali su građane da pogledaju tu nevjerovatnu predstavu o životu jednog od najboljih umjetnika ikada.