Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inicijativa da ulica u općini Centar dobije ime po Izetu Sarajliću

sarajlic

Vijećnik Naše stranke u sarajevskoj općini Centar Nihad Uk na narednoj sjednici Vijeća podnijet će inicijativu da jedna ulica na području te općine ponese ime po Izetu Sarajliću, bosanskohercegovačkom i jugoslovenskom pjesniku.

– U pitanju je jedan od najprevođenijih naših pjesnika koji je u svojih trideset knjiga poezije promovirao najbolje vrijednosti ovog grada, njegovu antifašističku opredijeljenost, postavši jedan od simbola Sarajeva u svjetskim okvirima. Mislim da bi bilo vrijeme da petnaest godina nakon njegove smrti i ovaj grad uzvrati pjesniku dajući njegovo ime jednoj ulici na području naše općine u kojoj je živio i stvarao, naveo je Uk u obrazloženju, saopćeno je iz Naše stranke.

Uk je istaknuo da je Izet Sarajlić ispjevao neke od najboljih i najpoznatijih antifašističkih pjesama o Drugom svjetskom ratu i da je otpor zlu nastavio i u posljednjem ratu, u toku agresije na BiH, kada je u ratnom Sarajevu napisao Sarajevsku ratnu zbirku.

– Izet Sarajlić se nametnuo kao predstavnik najboljih vrijednosti koje je iznjedrio naš grad, a nazivanje ulice po ovome pjesniku bio bi mali doprinos u promoviranju vrijednosti koje bi trebale služiti kao uzor u našem društvu i budućim generacijama, dodao je Uk.