Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla

Internacionalni horski šampionat “Lege Artis” od 6. do 8. juna

lege artis press
Foto: Fena

Kako je naveo mr. Jasmin Hasić, dirigent mješovitog hora “Lege Artis” Tuzla i umjetnički direktor šampionata, u Tuzli će se predstaviti renomirani horski ansambli sa više od 500 članova

Internacionalni horski šampionat “Lege Artis” 2024. biće održan od 6. do 8. juna u Tuzli, u organizaciji Muzičkog obrazovnog centra “Lege Artis” Tuzla i JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona,

Riječ je o prestižnoj i vrhunskoj horskoj manifestaciji takmičarskog karaktera koja se održava 9. put i spada u red značajnih kulturnih manifestacija za Tuzlanski kanton, BiH i regiju, rekli su danas organizatori na pres-konferenciji u Tuzli.

Manifestacija koja će najvećim dijelom biti održana u Velikoj sali JU BKC TK u Tuzli, okupit će deset horova i ansambala koji nastavljaju tradiciju takmičenja na šampionatu, koji je dosad okupio značajan broj horskih pjevača i ansambala iz cijelog svijeta.

-Zadovoljstvo nam je što je JU Bosanski kulturni centar TK od početka ove manifestacije njen dio i što je u našoj ustanovi prepoznat kao jedan od najznačajnijih događaja čiji smo suorganizator. Ovaj događaj je ne samo veliki događaj, nego i važan promotor horske muzike i vokalnog pjevanja koje u Tuzli i Tuzlanskom kantonu ima dugu tradiciju, a za to zasluge idu i organizatoru ovog šampionata. Kada je ovogodišnji šampionat u pitanju, znam da su kriteriji za nastup pooštreni i uvjerena sam da će to šampionatu danijeti i kvalitet više – kazala je Mirela Ibrahimović Mehanović, stručni saradnik za muzičku djelatnost u JU BKC TK.

Kako je naveo mr. Jasmin Hasić, dirigent mješovitog hora “Lege Artis” Tuzla i umjetnički direktor šampionata, u Tuzli će se predstaviti renomirani horski ansambli sa više od 500 članova.

– Umjetnički odbor je odabrao deset horskih ansambala koji će takmičiti u svim kategorijama, a o plasmanu će odlučivati stručni žiri čiji članovi dolaze iz pet zemalja sa muzičkih akademija u Evropi, a među njima su zvučna imena kao što su Csaba Kutnyánszky iz Mađarske, šef odsjeka za dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Pečuju, Antoaneta Radočaj Jerković iz Hrvatske, Rešad Arnautović iz Sarajeva drugi. Siguran sam da ćemo publici ponuditi kvalitetan program, a ovim putem ih pozivam da nam se pridruže i u BKC-u i na Trgu slobode – rekao je mr. Hasić.

Međunarodni šampionat horova “Lege Artis” Tuzla 2024. bit će otvoren 6. juna svečanim koncertom Mješovitog hora “Lege Artis” sa gostima, na kojem će od 19.30 u BKC Tuzla nastupiti mješoviti hor “Lege Artis“, dječiji hor “Lege Artis“, vokalni asnambl “Tuzlanke“, ansambl “Iskre“, vokalni ansambl BKC TK, vokalni ansambl „Bosanke“, ženski hor „Učo“, mješoviti hor „Preporod“ Brčko i prvo pjevačko društvo „Izvornik“ iz Zvornika.

Drugog dana šampionata biće održan i koncert Dječijeg hora “Lege Artis” Tuzla sa početkom u 11.00 sati za mališane iz tuzlanskih obdaništa, kao i nastup horova na “open air” koncertu na Trgu slobode u Tuzli od 20.30 sati i na kraju, završnog dana, 8. juna je takmičenje i natpjevavanje u Velikoj sali JU BKC TK, nakon čega će biti dodijeljene nagrade najboljima i Grand prix šampionata. Te aktivnosti su planirane od 13.00 i 19.30 sati.

Učesnici šampionata su: Vokalni ansambl Libero, Živinice, BiH, Etno grupa Pedagoškog fakulteta u Somboru, Srbija, Mariborski oktet, Slovenija, Muški vokalni ansambl ”Kanon”, Srbija, Vokalni ansambl Domenike, Hrvatska, “Prvo pevačko društvo 1905.” – KUD “Abrašević” Šabac, Srbija, Srpsko crkveno pjevačko društvo “Bogoljublje” Doboj, BiH, Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli, Slovenija, Hor Kulturnog centra Kikinda “Attendite“ Kikinda, Srbija i Hrvatsko pjevačko društvo “Lipa”, Osijek, Hrvatska.

Pokrovitelji šampionata su BH Telecom, Vlada TK – Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Federalno ministarstvo kulture, Grad Tuzla i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.