Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvadeseti po redu

U ovogodišnjem “Maršu mira” očekuje se više od pet hiljada učesnika

mars mira press
Foto: Fena

Ove godine je 20 godina od prvog Marša mira i to nam je u fokusu, istakao je predsjednik pododbora za “Marš mira” Suljo Čakanović

U Memorijalnom centru Srebrenica danas je održan IV sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine. Razgovarano je o dosadašnjima aktivnostima na pripremama za obilježavanje godišnjice.

Organizacioni odbor je pozdravio usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a te je upućena zahvalnosti svima koji su doprinijeli da Rezolucija bude usvojena.

-Meni je, opet ističem, žao što Srbija nije bila kosponzor Rezolucije. Drago nam je da je usvojena i to je jedan važan korak. Ovim putem se zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos da Rezolucija bude usvojena. Hvala našim članovima Predsjedništva BiH, bh. ambasadoru u UN-u, svima koji su uložili trud. Nama je bitno da se govori o Srebrenici – izjavila je predsjednica Udruženja “Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa” Munira Subašić.

Na sjednici Organizacionog odbora usvojen je nacrt programa obilježavanja godišnjice, a predsjednik Odbora Hamdija Fejzić istakao je da pripreme teku prema planu.

-U narednim danima će biti vjerovatno nekih dopuna programa obilježavanja, a za par sedmica ćemo usvojiti konačan program. U suštini, tim koji je radio prethodnih godina radi i sada. Nemamo još mnogo vremena, ali vjerujem da će sve biti spremno za obilježavanje godišnjice. Imamo obavezu prema žrtvama. Pripreme su u toku za sve aktivnosti. Fokus je i na Maršu mira, jer ove godine je 20 godina od prvog Marša mira. Očekujemo veliki broj učesnika – istakao je Fejzić.

Pretpostavka je da će u ovogodišnjem “Maršu mira” učestvovati više od pet hiljada učesnika.

-Prijave su u toku. Moram da istaknem da je bilo dosta upita o bezbjednosnoj situaciji, i ovim putem ističem da je situacija dobra i da apsolutno nema nikakve prepreke da se zainteresovani prijave i učestvuju u Maršu mira. Ove godine je 20 godina od prvog Marša mira i to nam je u fokusu – istakao je predsjednik pododbora za “Marš mira” Suljo Čakanović.

Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe BiH, dosad je identifikovano 11 žrtava genocida koje će svoj vječni smiraj pronaći 11. jula u Potočarima.